Hyppää sisältöön
Media

Rehulakiin muutoksia

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 13.1.2011 13.36
Tiedote -

Rehulaki muuttuu vastaamaan uutta EU-lainsäädäntöä. Samalla uusi laki ottaa huomioon käytännön valvontatyössä esiin tulleet muutostarpeet. Tasavallan presidentin on määrä vahvistaa laki huomenna perjantaina 14.1. ja lain tulla voimaan 1.2.2011.

Rehuaineiden ja rehuseosten markkinoille saattamisesta ja käytöstä säädetään nykyään Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksella. Tästä johtuen tietyt rehujen määritelmät sekä rehujen merkintöjen ja käytön käytännöt oli päivitettävä rehulakiin.

Uudessa laissa säädetään myös rehujen pakkauksissa ja muissa saateasiakirjoissa käytettävästä kielestä. Pääsäännön mukaisesti kaikissa loppukäyttäjille suoraan tai välillisesti tarkoitetuissa rehuissa on oltava sekä suomen- että ruotsinkieliset merkinnät.

Yhtenä poikkeuksena pääsääntöön on irtorehun myynti suoraan rehun valmistajalta rehun loppukäyttäjälle sekä alkutuotannon toimijoiden väliset rehutoimitukset. Näissä tapauksissa merkintöjen kieleksi riittää joko suomi tai ruotsi.

Lakiin on päivitetty viittaukset rehualan alkutuotannon toimijaksi ilmoittautumisesta. Uusien alkutuotannon toimijoiden on ilmoittauduttava Elintarviketurvallisuusvirasto Eviraan rekisteröintiä varten.

Rehualan toimijoiden on jatkossakin ilmoitettava omavalvonnassa havaittujen haitallisten aineiden, tuotteiden ja eliöiden suurimpien sallittujen pitoisuuksien ylittymisestä Eviraan. Lisäksi lakiin on lisätty valtuus kieltää rehun markkinoille saattaminen ja käyttö, jos rehun tuotantoympäristössä tai kuljetuskalustossa on todettu salmonella.

Lisätietoja maa- ja metsätalousministeriöstä:
neuvotteleva virkamies Marita Aalto,
p. (09) 160 53346, 040 593 0136