Hyppää sisältöön
Media

Eläintautilain muutos vahvistettu

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 12.6.2008 12.03
Tiedote -

Tasavallan Presidentti on tänään 12.6. vahvistanut lain eläintautilain muuttamista. Muutokset koskevat kalojen, äyriäisten ja nilviäisten kasvattamiseen ja kalojen perkaukseen liittyvää terveyslupaa sekä korvausten hakemiskäytäntöjä vakavissa eläintautitilanteissa. Lakimuutos tulee voimaan 1.8.2008.

Eläintautilakia muutettiin siten, että kaloja, äyriäisiä ja nilviäisiä kasvattavien toiminnanharjoittajien tulee ennakolta hakea lupa toiminnalleen Elintarviketurvallisuusvirastosta (Evira). Muutokset perustuvat vesiviljelyeläinten terveyttä koskevaan neuvoston direktiiviin 2006/88/EY. Lupaa edellytetään silloin, kun vesiviljelyeläimiä tai niiden sukusoluja kasvatetaan ihmisravinnoksi, myytäväksi tai luovutettavaksi jatkokasvatusta varten tai istutettavaksi mereen tai vesistöihin.

Eviran lupaa edellytetään myös perkaamoilta, jotka perkaavat helposti leviävän kalataudin vuoksi perustetulta rajoitusalueelta peräisin olevia kasvatettuja kaloja.

Eläintautilakia muutetaan lisäksi siten, että valtion varoista maksettavien korvausten hakemiselle säädetty vuoden määräaika lyhenee eläintaudin hävittämistoimenpiteenä lopetetuista eläimistä maksettavien korvausten osalta kahteen kuukauteen ja muiden korvausten osalta kuuteen kuukauteen. Eläimiä voidaan Eviran päätöksellä määrätä lopetettaviksi esimerkiksi suu- ja sorkkataudin tai lintuinfluenssan torjumiseksi. Muutoksella turvataan valtion mahdollisuus hakea yhteisön varoista myönnettävää tukea eläintautien hävittämiskustannuksiin yhteisön lainsäädännössä säädettyjen määräaikojen puitteissa.

Lisätietoja:

Vesiviljelylaitosten lupa: eläinlääkintöylitarkastaja Riitta Rahkonen, puh. 09-160 53280, 040-356 7675, riitta.rahkonen@mmm.fi

Korvaukset: eläinlääkintöylitarkastaja Kajsa Hakulin, puh. 09-160 52433, kajsa.hakulin@mmm.fi