Hyppää sisältöön
Media

Navetan rakentamistukea myös maidon suoramyyntikiintiön perusteella

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 15.2.2007 12.18
Tiedote -

Maidon suoramyyntikiintiö lasketaan jatkossa mukaan maitokiintiövaatimukseen myönnettäessä navetan investointitukea. Maa- ja metsätalousministeriö muutti tänään maatilatalouden rakennetuen asetusta. Tukea voidaan myöntää vain sille osalle rakentamiskustannuksista, joka vastaa tilan maitokiintiön mukaisen lehmäpaikkamäärän osuutta investoinnin jälkeen olevista lehmäpaikoista. Kiintiövaatimukseksi on vuodelle 2007 vahvistettu 8 100 litraa lehmäpaikkaa kohti.

Suoramyynnissä on kysymys lähinnä tinkimaidon eli tilalta kuluttajalle myytävän maidon tai tilalla tuotetusta maidosta tehdyn juuston tai jäätelön myynnistä. Suoramyyntikiintiöistä 481 tuottajan hallinnassa on noin 5,1 miljoonaa litraa ja kansallisessa varannossa noin 2,5 miljoonaa litraa. Vuosituotanto on noin 3,8 miljoonaa litraa eli vajaat kaksi promillea maan koko maidontuotannosta.

Suoramyyntikiintiöillä käydään ainoastaan hallinnollista kauppaa. Hallinnollisen suoramyyntikiintiön hinta on sama kuin meijerimaitokiintiön eli 4 senttiä litralta.

Suoramyyntikiintiön ostotarjouksen hyväksymiseen vaikuttavat muun muassa suunnitelma toiminnan aloittamisesta ja laajuudesta sekä selvitys omalla tilalla tuotetun maidon jalostamista varten tehdyistä investoinneista tai investointisuunnitelma.

Perustellusta syystä on mahdollista saada suoramyyntikiintiö muutetuksi meijerimaitokiintiöksi kolmen vuoden kuluttua kiintiön saamisesta. Perusteluna voi olla se, että suoramyyntitoiminta ei yrityksestä huolimatta ole kannattanut.

Vain muutaman suoramyyntitilan vuodessa arvioidaan hakevan tukea navettainvestointeihinsa.

Asetuksella annetaan myös valtuus rahoittaa Pohjois-Suomen tavoite 1 -alueella vuoden 2006 loppuun mennessä haetut ja vielä myöntämättä olevat investointi- ja nuoren viljelijän aloitustuet kokonaan kansallisesti. Muutos johtuu siitä, että kauden 2000-2006 EU:n osarahoitteiset tukivarat on sidottu aiemmin tehtyihin tukipäätöksiin. Tuensaajan kannalta muutoksella on se merkitys, että kansallista tukea saavan ei tarvitse maksatusvaiheessa osoittaa syntyneitä menoja kuitein.

Lisätietoja maa- ja metsätalousministeriöstä:
ylitarkastaja Hannu Porkola, p. (09) 160 54247
maatalousylitarkastaja Kari Ojala, p. (09) 160 54250
ylitarkastaja Esko Leinonen, p. (09) 160 54226