Hyppää sisältöön
Media

Patoturvallisuuslaki uudistuu

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 4.12.2008 12.13
Tiedote -

Patoturvallisuuslakia ehdotetaan uudistettavaksi. Uudistusehdotuksen tavoitteena on varmistaa patojen turvallisuus selventämällä ja johdonmukaistamalla patoturvallisuuden sääntelyä. Ehdotettu laki astuisi voimaan mahdollisimman pian. Tasavallan Presidentin on määrä antaa hallituksen esitys patoturvallisuuslaista eduskunnalle huomenna perjantaina 5.12.

Uusi patoturvallisuuslaki sisältäisi muun muassa säännökset padon suunnittelusta, rakentamisesta, kunnossapidosta ja käytöstä, onnettomuustilanteisiin varautumisesta sekä patoturvallisuuden valvonnasta. Ehdotuksella myös saatettaisiin ajan tasalle patoturvallisuuslain yhteydet muuhun lainsäädäntöön sekä selvennettäisiin eri toimijoiden vastuut onnettomuuksiin varautumisessa ja onnettomuustilanteissa.

Lakiehdotuksella ei muutettaisi patoturvallisuuteen liittyviä viranomaistehtäviä muutoin kuin kaivostoimintaan liittyvien maanpäällisten patojen osalta. Valvontaviranomaisena toimisi nykyiseen tapaan alueellinen ympäristökeskus. Tarkoituksena on, että patoturvallisuuden valvontatehtävät hoidetaan keskitettyinä joihinkin alueellisiin ympäristökeskuksiin.

Maanpäällisten kaivospatojen patoturvallisuuden valvonta siirtyisi lakiehdotuksen mukaan Turvatekniikan keskuksesta alueellisiin ympäristökeskuksiin. Siirto ei lisäisi viranomaisten työmäärää eikä kaivoksia valvovien viranomaisten määrä kasvaisi, sillä alueelliset ympäristökeskukset valvovat jo nykyisin ympäristönsuojelulain ja vesilain noudattamista myös kaivoksilla.

Lakiehdotukseen sisältyy myös esitys tietojärjestelmästä, johon kirjattaisiin tiedot kaikista patoturvallisuuslain soveltamisalaan kuuluvista padoista. Tietojärjestelmän kehittäminen ja ylläpito tapahtuisi ympäristöhallinnossa ja siinä hyödynnettäisiin jo olemassa olevaa PATO-tietojärjestelmää.

Lisätietoja maa- ja metsätalousministeriöstä
vesiylitarkastaja Leena Westerholm, p. (09) 160 52216
vanhempi hallitussihteeri Elma Solonen, p. (09) 52709