Hyppää sisältöön
Media

Tuettavan rakentamisen yksikkökustannukset uudistettu

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 13.11.2008 11.23
Tiedote -

Maatalouden rakennetuen, kolttalain sekä porotalouden ja luontaiselinkeinojen rahoituslain mukaisesti myönnettävää rakentamisinvestointien investointitukea koskevat yksikkö-kustannukset on uudistettu maa- ja metsätalousministeriön antamalla asetuksella. Yksikkökustannusten hintatasoa on korjattu vastaamaan paremmin rakentamisen hintatasoa ja niiden rakennetta.

Hyväksyttävät yksikkökustannukset tarkoittavat rakennuksen, rakennelman tai rakenteen tila- tai toimintayksikköä tai laitetta kohti vahvistettua enimmäiskustannusta tuettavassa rakentamisinvestoinnissa. Yksikkökustannukset on annettu erikseen rakennuksen tiloille ja laitteille.

Eläinrakennuksissa enimmäisyksikkökustannukset on eritelty eläintiloille, rehun käsittelytilalle ja yhteistiloille. Eläinrakennuksen enimmäislaajuutta tai rakennuskustannuksia ei rajoiteta. Tuki lasketaan enintään asetuksen enimmäismitoituksen mukaisena. Eläintilojen tukeen oikeuttavassa mitoituksessa on otettu huomioon lajikohtaiset vapaan tilan vaatimukset.

Tuotantotilan yksikkökustannukset sisältävät juotto- ja lannanpoistojärjestelmät ja vastaavat kiinteästi asennettavat kalusteet ja järjestelmät sekä toiminnassa tarvittavat talotekniset järjestelmät. Yksikkökustannuksiin sisältyvät myös säädösten mukaisesta rakentamisen suunnittelusta aiheutuneet kustannukset sekä pääsuunnittelijan ja vastaavan työnjohtajan työstä aiheutuvat tarpeelliset ja kohtuulliset kustannukset.

Laitteiden yksikkökustannuksiin sisältyvät muun muassa lypsy- ja ruokintajärjestelmät.
Hyväksyttävien yksikkökustannusten enimmäismääriä voidaan korottaa kymmenellä prosentilla Enontekiön, Inarin ja Utsjoen kuntien alueella ja viidellä prosentilla muissa Lapin työvoima- ja elinkeinokeskusten toimialueen kunnissa sekä Kuusamossa, Taivalkoskella, Pudasjärvellä ja Suomussalmella.

Peruskorjauksen korjaustaso määritetään vertaamalla peruskorjauksen kustannuksia vastaavan uudisrakentamisen rakennusosittain laskettaviin kustannuksiin. Perus-korjauksen hyväksyttävä yksikkökustannus voi olla enintään 75 prosenttia vastaavan uudisrakentamisen hyväksyttävistä yksikkökustannuksista, mutta kulttuurihistoriallisten tai rakennustaiteellisten arvojen vuoksi niitä voidaan korottaa enintään sataan prosenttiin.

Kustannusarvio tai -laskelma on laadittava rakentamissuunnitelmien ja rakennusselostuksen tietojen mukaan ja rakennusosakohtaisesti. Sen tulee sisältää kaikki rakennukselle tai rakenteelle suunnitellun toiminnan kannalta välttämättömät toimintainvestoinnit ja tekniset järjestelmät. Maatalouden rakennetuen investointia koskevan tukihakemuksen kustannusarvio tai -laskelma laaditaan tuen hakuajan alkamisen rakentamisen kustannustason mukaan, ja muissa investoinneissa tuen hakuajan kustannustasossa. Hinnat ilmoitetaan arvonlisäverottomina.

Lisätietoja maa- ja metsätalousministeriöstä:
yliarkkitehti Raija Seppänen, p. (09) 1605 4269