Hyppää sisältöön
Media

Suomen metsähallinnon myrskytuhovalmiutta parannetaan

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 8.5.2007 7.22
Tiedote -

Suomessa valmistaudutaan huolella metsien laajoihin myrskytuhoihin. Metsäkeskuksiin on nimetty valmiuspäälliköt, jotka vastaavat laajojen myrskytuhojen edellyttämistä toimenpiteistä. Metsäkeskukset Etelä-Pohjanmaa ja Häme-Uusimaa ovat tehneet pilottityönä omat valmiussuunnitelmansa. Metsätalouden kehittämiskeskus Tapio koostaa lähiaikoina valtakunnallisen suunnitelman myrskytuhojen varalle. Tämän jälkeen kaikki metsäkeskukset laativat omat alueelliset suunnitelmansa.

Viimeisimmät suuret myrskyt, Pyry ja Janika, aiheuttivat tuhoa erityisesti näiden kahden valmiussuunnitelman laatineen metsäkeskuksen alueella vuonna 2001. Lisäksi vuonna 2002 Unto-ukkosmyrsky aiheutti metsävahinkoja Savossa.

Metsätalouden organisaatiot selvisivät vuosien 2001 ja 2002 myrskytuhoalueiden korjuusta hyvin. Valmiuksien parantaminen on katsottu kuitenkin tarpeelliseksi, koska selkeä, ennalta sovittu vastuunjako sekä yhteyshenkilöverkosto tehostavat metsätuhojen metsätaloudelle aiheuttamien ongelmien selvittämistä. Puun ripeä korjuu vähentää myös myrskyjen seuraustuhoja, kuten kaarnakuoriaisten aiheuttamia tuhoja.

Valmiussuunnitelman tavoite on parantaa valmiustasoa ja toimintakykyä metsäkeskusalueella laajojen myrskytuhojen sattuessa. Tarkoituksena on myös edistää viranomaisten, sähkönjakeluyhtiöiden ja metsäalan eri toimijoiden yhteistyötä. Suunnitelmat onkin laadittu tiiviissä yhteistyössä niiden kanssa.

Myrskyjen ja metsäpalojen aiheuttamien yhteiskunnallisten häiriöiden ja pelastustehtävien hoidossa metsätalouden organisaatioilla on kuitenkin vain avustava rooli. Jos myrskytuho on aiheuttanut ainoastaan metsävahinkoja, tällöin toimintaa koordinoi metsäkeskuksen valmiuspäällikkö.

Toukokuun alussa voimaan tulleessa metsäkeskuslaissa määritellään yhdeksi metsäkeskusten julkiseksi hallintotehtäväksi varautuminen metsätuhoihin sekä pelastuslaissa tarkoitetun virka-avun antaminen siltä osin kuin virka-apu ei sisällä julkisen vallan käyttöä. Metsätuhoihin varautumisella tarkoitetaan varautumista metsäpaloihin, myrsky- ja lumituhoihin sekä hyönteis- ja sienituhoihin.

Metsäntutkimuslaitos tukee metsätalouden myrskytuhovalmiutta arvioimalla tämän vuoden aikana mahdollisia menetelmiä myrskytuhojen nopeaan kartoitukseen.

Lisätietoja maa- ja metsätalousministeriöstä:
ylitarkastaja Sanna Paanukoski, puh. (09) 160 53358, 0400 289 082