Hyppää sisältöön
Media

Siipikarjan ulkonapitokielto voimaan 15.3.2008

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 14.3.2008 8.50
Tiedote -

Siipikarjan ulkonapitokielto Suomessa tulee voimaan 15.3.2008 ja on voimassa 31.5.2008 asti. Ulkonapito on kuitenkin mahdollista, jos ulkotarhat on suojattu riittävän tiheällä verkolla. Verkon on estettävä luonnonvaraisten vesilintujen pääsy kosketukseen tarhattavan siipikarjan kanssa. Verkolla suojatuissa pitopaikoissa ei saa olla yhtä aikaa sekä tarhattuja vesilintuja, esimerkiksi ankkoja ja sorsia, että kaupalliseen lihan- tai munantuotantoon tarkoitettua muuta siipikarjaa. Siipikarjan ulkonapidosta on ilmoitettava sijaintikunnan kunnaneläinlääkärille ennen siipikarjan laskemista ulkotarhaan.

Lintuinfluenssatilanne maailmalla on pysynyt jokseenkin muuttumattomana viimeksi kuluneen vuoden aikana. Lintuinfluenssan leviäminen pyritään estämään suojatoimenpitein, joilla vähennetään luonnonvaraisten lintujen ja siipikarjan kontaktit vähimpään mahdolliseen. Siipikarjaa ovat linnut, joita pidetään lihan, kulutukseen tarkoitettujen munien tai muiden valmisteiden tuottamista tai riistalintujen istuttamista varten.

Lintuinfluenssan vastustukseen kuuluu myös seurantaohjelmat sekä siipikarjassa että luonnonvaraisissa linnuissa. Luonnonvaraisten lintujen tutkimuksia lintuinfluenssan varalta jatketaan kuten viime vuonna. Jos kuolleita lintuja löytyy useita, tulee näistä ilmoittaa paikalliselle kunnaneläinlääkärille. Lintuinfluenssaseurannassa Suomesta on löytynyt vasta-aineita lintuinfluenssavirukselle, mutta itse virusta ei ole löytynyt.

Voimassa olevan lainsäädännön mukaisesti tuottajan tulee ilmoittaa välittömästi kunnan- tai läänineläinlääkärille, jos hän havaitsee siipikarjassaan poikkeavaa kuolleisuutta, lintuinfluenssaan viittaavia sairauden oireita tai muutoksia tuotannossa. Veden ja rehun kulutuksen tai munantuotannon pieneneminen voivat olla merkkejä lintuinfluenssatartunnasta tilalla.

Siipikarjan ja muiden lintujen vienti eläinnäyttelyihin tai muihin vastaaviin tilaisuuksiin on kielletty ulkonapitokiellon aikana. Kielto ei koske vähintään kuuden kuukauden ajan maassa olleita ja yksinomaan sisätiloissa lemmikkieläiminä pidettäviä häkkilintuja.

Ulkonapitokielto koskee myös luonnonmukaista tuotantoa harjoittavia pitopaikkoja ja omaan käyttöön pidettävää siipikarjaa. Virannomaismääräysten noudattaminen ei muuta luomulintujen luomustatusta, vaikka ne eivät pääsekään ulos. Puistolinnut voidaan vapauttaa ulkonapitokiellosta, jos ne läänineläinlääkärille tehdyn ilmoituksen perusteella on hyväksytty pysyväksi eläinnäyttelyksi.

Vuoden 2007 aikana Euroopan alueella on ollut lintuinfluenssatapauksia sekä villilinnuissa että siipikarjassa Villilintutartuntoja raportoitiin viime vuonna Euroopassa 308 kpl. Lintuinfluenssatapauksia siipikarjassa on ollut Puolassa, Romaniassa, Yhdistyneessä Kuningaskunnnassa, Tšekissä, Saksassa ja Unkarissa. Siipikarjatapauksissa yhdessä taudinpurkauksessa sairastuneitten lintujen määrä on voinut olla tuhansia tai satoja tuhansia lintuja.

Syksyllä 2003 alkoi Aasiassa levitä nopeasti lintuinfluenssaviruksen alatyyppi H5N1, joka voi tarttua mm. sikoihin ja ihmisiin. Maailman terveysjärjestö WHO on vahvistanut, että 11.3.2008 mennessä H5N1 –tyypin lintuinfluenssatartunnan on maailmassa saanut 372 ihmistä, joista 235 on kuollut. Enimmät kuolemantapaukset ovat Kaakkois-Aasiasta, mutta myös Egyptissä ja Turkissa ihmisiä on kuollut lintuinfluenssaan. Pelättyjä ihmisistä ihmisiin tapahtuvia tartuntoja ei ole tapahtunut.

Lisätietoja:

Eläinlääkintöylitarkastaja Katri Levonen, maa- ja metsätalousministeriö
09-160 53437
Eläinlääkintöylitarkastaja Sirpa Kiviruusu, Evira 02077 24216