Hyppää sisältöön
Media

Hallitus vahvisti eläinlääkintähuoltolain

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 15.10.2009 10.50
Tiedote -

Hallitus esitti tänään eläinlääkintähuoltoa koskevan lain vahvistamista. Tasavallan presidentin on tarkoitus vahvistaa laki perjantaina.

Eläinlääkintähuollolla tarkoitetaan eläinlääkäripalveluja sekä alueellisella ja paikallisella tasolla suoritettavaa elintarvikkeiden turvallisuuden, eläinten terveyden ja hyvinvoinnin valvontaa. Eläinlääkintähuollon uudistaminen on osa elintarvikevalvonnan kehittämistä koskevan valtioneuvoston periaatepäätöksen toimeenpanoa.

Esityksessä ehdotetaan säädettäväksi uusi eläinlääkintähuoltolaki, joka korvaisi voimassa olevan eläinlääkintähuoltolain. Lain tavoitteena on lisätä ennalta ehkäisevää toimintaa eläinlääkintähuollossa. Ennalta ehkäisyllä pyritään eläinten hyvinvoinnin turvaamiseen vähentämällä eläinten sairauksien esiintyvyyttä ja sairauksista aiheutuvia ongelmia. Lisäksi pyritään vähentämään eläinsuojeluun liittyviä muita ongelmia muun muassa tuotanto-olosuhteita optimoimalla. Ennalta ehkäisevällä toimintatavalla pyritään myös suomalaisen maa- ja elintarviketalouden taloudellisen tuloksellisuuden ja elintarviketurvallisuuden parantamiseen.

Lailla tavoitellaan terveydenhuoltosopimusten laajaa käyttöönottoa eläinlääkintähuollossa muun muassa tarkentamalla, että tuotantoeläinten terveydenhuolto on osa kunnan peruseläinlääkäripalvelua.

Antaessaan lausunnon lain hyväksymisestä eduskunta edellytti, että maamme eläinlääkinnän eläinlääkäritarve sekä mahdollinen tarve lisätä koulutettavien eläinlääkäreiden määrää arvioidaan pikaisesti. Hallitus ryhtyy toimiin arvion tekemiseksi.

Lait tulevat voimaan 1.11.2009.

Lisätietoa maa- ja metsätalousministeriöstä:

lainsäädäntöneuvos Timo Rämänen, p. (09) 160 53406, etunimi.sukunimi@mmm.fi