Hyppää sisältöön
Media

Happamien sulfaattimaiden hallinnassa varaudutaan sään ääri-ilmiöihin

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 18.3.2011 8.24
Tiedote -

Maa- ja metsätalousministeriö ja ympäristöministeriö vahvistavat työtä happamien sulfaattimaiden haittojen vähentämiseksi. Maa- ja metsätalousministeri Sirkka-Liisa Anttilan ja ympäristöministeri Paula Lehtomäen allekirjoittamassa strategiassa esitetään toimintalinjat niin lainsäädännön kuin tukijärjestelmienkin kehittämiseksi. Tärkeää on myös ottaa happamat sulfaattimaat nykyistä paremmin huomioon valtakunnallisissa ja alueellisissa ohjelmissa sekä oppaissa ja neuvonnassa.

 

Happamat sulfaattimaat vaikuttavat merkittävästi maatalouteen, kalatalouteen, vesihuoltoon, metsätalouteen, turvetuotantoon sekä pinta- ja pohjavesien tilaan. Happamista sulfaattimaista kuivatuksen seurauksena liikkeelle lähtevä happamuus- ja metallikuormitus on heikentänyt selvästi läntisen ja lounaisen rannikon pintavesien ekologista ja kemiallista tilaa. Näkyvimpänä haittana ovat ajoittain toistuvat kalakuolemat.

Vuoteen 2015 ulottuvat vesienhoitosuunnitelmat valmistuivat Suomessa joulukuussa 2009. Suunnitelmien toteuttamista linjaava vesienhoidon toteutusohjelma hyväksyttiin helmikuussa 2011. Happamiin sulfaattimaihin liittyvät ongelmat ja toimenpidetarpeet ovat voimakkaasti esillä Pohjanmaan jokivesistöjä ja rannikkovesiä koskevissa vesienhoidon suunnitelmissa. Poikkeukselliset sääolot ja vesitilanteet viime vuosina ovat myös korostaneet tarvetta tehostaa toimia happamien sulfaattimaiden aiheuttamien haittojen vähentämiseksi.

Haittojen vähentämisen pääpainon tulee olla kustannustehokkaissa ennalta ehkäisevissä toimissa, mutta myös haittojen torjuntamenetelmiä on tarpeen edelleen kehittää. Happamien sulfaattimaiden suunnitelmallinen kartoitus on tärkeää vähentämistoimen­piteiden kohdentamiseksi mahdollisimman tehokkaina vaikeimmille ongelma-alueille. Myös maankäytön suunnittelun tulee perustua riittävään tietoon happamista sulfaattimaista ja niiden aiheuttamista riskeistä.

Happamien sulfaattimaiden haittoihin liittyvää tietämystä tulee parantaa. Ilmastonmuutoksen seurauksena hydrologiset ääriolot ovat yleistymässä ja tällä arvioidaan olevan lisäävä vaikutus happamilta sulfaattimailta tulevaan ympäristökuormitukseen. Tähän liittyvä tutkimus on tärkeää, jotta voidaan parantaa valmiuksia sopeuttaa happamien sulfaattimaiden maankäyttöä ja vesiensuojelua muuttuvaan ilmastoon.

Lisätietoja:
maa- ja metsätalousministeriöstä:
vesihallintoneuvos Jaakko Sierla, puh. 040 751 8417
ylitarkastaja Marjatta Kemppainen-Mäkelä, puh. 040 824 1969

ympäristöministeriöstä:
neuvotteleva virkamies Hannele Nyroos, puh. 050 572 6358

Etelä-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksesta:
vesistöyksikön päällikkö Liisa Maria Rautio, puh. 0400 565 471