Hyppää sisältöön
Media

Kesän 2006 paras luonnonmarjasato oli mustikalla

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 30.3.2007 11.51
Tiedote -

Mustikkasato ja herkkutattisato pelastivat kaupallisen poiminnan vuonna 2006. Lakkasato oli hyvä, vaikkakin edellisvuotta heikompi. Pitkäaikainen kuivuus ja helteet olivat tuhoisia monelle luonnonmarjalle ja -sienelle. Paras sato oli Oulun läänissä, Etelä-Suomessa sato oli heikko. Tiedot käyvät ilmi maa- ja metsätalousministeriön tilaamasta Marjojen ja sienten kauppaantulomäärä –tutkimuksesta.

Mustikan sato oli keskinkertaista runsaampi vuonna 2006. Mustikkaa poimittiin myyntiin 3,3 miljoonaa kiloa. Parhaat mustikkamaastot olivat Oulun ja Lapin lääneissä. Alueittaiset erot olivat suuria, sillä Etelä-Suomessa sato oli niukka. Mustikan vientimahdollisuudet ovat parantuneet viime vuosina. Uusimmista vientimaista Kiina ja Japani ovat erityisen kiinnostuneita mustikasta.

Lapin tärkein marja lakka antoi hyvän sadon. Myyntiin sitä poimittiin 211 tonnia. Määrässä oli laskua 100 tonnia verrattuna edelliseen vuoteen. Lapin lisäksi lakkaa poimittiin myyntiin poikkeuksellisen paljon Oulun läänistä.

Puolukkasato oli keskinkertaista heikompi. Myyntipuolukkaa kerättiin 2,4 miljoonaa kiloa. Määrä romahti edellisestä vuodesta, jolloin se oli 8,5 miljoonaa kiloa. Puolet myyntipuolukasta kerättiin Oulun läänin alueelta.

Pihlajanmarjaa lukuun ottamatta muiden luonnonmarjojen sato oli keskinkertainen tai sitä heikompi. Niiden kaupallinen merkitys on vähäinen verrattuna puolukkaan, mustikkaan ja lakkaan.

Luonnonsienistä herkkutatti yllätti lyhytaikaisella, mutta runsaalla sadolla. Keräilyverkoston nopealla toiminnalla niitä saatiin kokoon 370 tonnia. Paras alue oli Itä-Suomi, mutta muillakin alueilla oli myyntipoimintaa. Pitkäaikainen kuivuus ja hellejaksot haittasivat sienten kasvua. Muiden sienten sato jäi heikoksi. Luonnonsienistä saatu poimintatulo oli 1,3 miljoonaa euroa, josta herkkutattitulot olivat 1,1 miljoonaa euroa.

Luonnonmarjoista kertyi poimintatuloa yhteensä 11,1 miljoonaa euroa, mikä on hieman edellisvuotta vähemmän. Mustikkakilosta maksettiin 2,18 euroa ja poimintatuloksi muodostui 7,3 miljoonaa euroa. Puolukkatulot olivat 2,4 miljoonaa ja lakkatulot 1,2 miljoonaa euroa. Oulun läänin osuus luonnonmarjatuloista oli 6,4 miljoonaa euroa. Kilohinnoissa oli lähes poikkeuksetta nousua verrattuna edelliseen vuoteen. Poimintatulo on kaikille poimijoille verotonta tuloa. Suomalaisten poimijoiden lisäksi Pohjois-Suomen metsissä ja soilla oli paljon ulkomaalaisia poimijoita. Mustikan, lakan ja puolukan poimintamääristä oli merkittävä osa heidän poimimiaan.

Vuoden 2006 aikana tuotiin jäädytettyä mustikkaa 3,7 miljoonaa kiloa ja vietiin 3,3 miljoonaa kiloa. Tuontimaista tärkein oli Venäjä, 3,0 miljoonaa kiloa ja vientimaista Kiina, 0,9 miljoonaa kiloa. Jäädytettyä puolukkaa tuotiin maahan ja vietiin maasta. Kantarellia tuotiin maahan 45,8 tonnia. Viljellyistä sienistä herkkusientä tuotiin maahan erilaisina tuotteina yhteensä 3 178 miljoonaa kiloa.

Lisätietoja maa- ja metsätalousministeriöstä:
Ylitarkastaja Mari Raininko, p. (09) 160 54841, 0400 480 487