Hyppää sisältöön
Media

Kiinteistöjen kirjaamisasiat siirtyvät käräjäoikeuksilta Maanmittauslaitokselle

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 23.7.2009 11.33
Tiedote -

Helsinki 23.7.2009

Kiinteistöjen kirjaamismenettelyä koskeva lainsäädäntö uudistuu. Kiinteistöjen kirjaamisasioiden siirto käräjäoikeuksilta Maanmittauslaitokselle edellyttää, että muutetaan maakaarta ja eräitä muita lakeja, säädetään laki kaupanvahvistajista sekä kumotaan lainhuuto- ja kiinnitysrekisteristä annettu laki. Tasavallan presidentin on määrä vahvistaa kiinteistöjen kirjaamisasioiden siirtoa koskevat lait 24.7. Lait tulisivat voimaan vuoden 2010 alussa, jolloin kirjaamisasioiden käsittely siirtyisi käräjäoikeuksilta Maanmittauslaitokselle.

Kirjaamisasioilla tarkoitetaan maakaaressa lainhuudatusta, erityisten oikeuksien kirjaamista sekä kiinnitystä. Näissä asioissa tehdyt ratkaisut merkitään lainhuuto- ja kiinnitysrekisteriin. Kirjaaminen takaa laissa säädetyin edellytyksin oikeuden pysyvyyden kiinteistön myöhemmässä luovutuksessa ja ulosmittauksessa. Kirjaamisasioita on ratkaistu käräjäoikeuksissa vuosittain noin 350 000. Kirjaamisasioiden käsittelyn kehittäminen liittyy tarpeeseen tehostaa julkishallinnon toimintaa ja kohdentaa käräjäoikeuksien resursseja riita- ja rikosasioiden ratkaisemiseen.

Kirjaamisasioiden siirto vahvistaa maanmittauslaitoksen asemaa kiinteistöasioissa. Maanmittauslaitoksen ydintehtävänä on jo nyt kiinteistöjä koskevien tietovarantojen ylläpito ja hallinnointi. Kirjaamisasioiden siirto antaa maanmittauslaitokselle myös mahdollisuuden lainhuuto-, kiinnitys- ja muiden kirjaamisasioiden käsittelyn, sähköisen kirjaamisjärjestelmän ja kiinteistötietojärjestelmän kehittämiseen.

Muutoksesta aiheutuu maanmittauslaitokselle 216 henkilötyövuoden tarve. Käräjäoikeuksista siirtyy maa- ja metsätalousministeriön hallinnonalalle kaikkiaan 208 henkilötyövuotta.

Muutokset kohdistuvat kirjaamismenettelyä koskeviin säännöksiin. Muutosten vaikutukset kirjaamisasioiden ratkaisemisen perusteisiin ovat vähäiset.

Lisätietoja:
maanmittausneuvos Raimo Vajavaara, maa- ja metsätalousministeriö, p. (09) 160 52170
lainsäädäntöneuvos Jari Salila, oikeusministeriö. p. (09) 1606 7706