Hyppää sisältöön
Media

Eläinjalostuslaissa uusia tehtäviä Eviralle ja keinosiemennysluvat historiaan

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 10.4.2014 10.58
Tiedote -

Hallitus hyväksyi tänään lain eläinjalostustoiminnasta ja se esitetään huomenna Tasavallan presidentille vahvistettavaksi.

Lailla eläinjalostustoiminnasta kumotaan kotieläinjalostuslaki. Uuteen lakiin on koottu säännökset jalostukseen käytettävien eläinten kantakirjoista ja niitä pitävistä yhteisöistä sekä eläimiä ja niiden sukusoluja sekä alkioita koskevista asiakirjoista. Laki koskee nautoja, sikoja, lampaita, vuohia ja hevosia.

Nykyisiä käytäntöjä esimerkiksi eläimen merkitsemisestä kantakirjaan ja polveutumistodistusten sisällöstä ei muuteta uudella lailla. Sen sijaan toimeenpanotehtävät, eli esimerkiksi kantakirjaa pitävän yhteisön hyväksyminen, siirretään maa- ja metsätalousministeriöltä Elintarviketurvallisuusvirastolle.

Keinosiemennysluvista luovutaan

Kotieläinjalostuslaissa edellytettyä lupaa eläinten keinolliseen lisäämiseen ei jatkossa tarvita. Eläinsuojelulakiin on kuitenkin lisätty uusi keinosiementäjän pätevyyttä koskeva säännös. Jatkossa ammattimaista keinosiementämistä saa tehdä henkilö, jolla on lain vaatimukset täyttävä keinosiementämisen ammattitutkinto.

Kotitilalla saa jatkossa keinosiementää eläimen haltijan hallussa olevan naudan, sian, lampaan, vuohen, ketun ja suomensupin joko eläimen haltija tai tämän palveluksessa oleva, jos siementäjä on suorittanut kyseisen eläinlajin keinosiementämisen ammattitaitovaatimukset sisältävän tutkinnon osan.

Siittola-avustaja saisi jatkossakin siementää eläinlääkärin valvonnassa ja vastuulla tammoja sillä asemalla, jolla työskentelee, ei kuitenkaan kotitalleilla. Eläinsuojelulakiin otetut säännökset siitä, millä edellytyksillä eläimiä saa keinosiementää, vastaavat nykyisten lupien myöntämisen edellytyksenä olevia pätevyysvaatimuksia.

Lakimuutokset tulevat voimaan toukokuun 1. päivänä.

Lisätietoja maa- ja metsätalousministeriöstä:
lainsäädäntöneuvos Katri Valjakka, puh. 0295 16 2235
neuvotteleva virkamies Berit Korpilo, puh. 0295 16 2166
etunimi.sukunimi@mmm.fi