Hyppää sisältöön
Media

Tukien julkistamista koskeva laki voimaan toukokuussa

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 24.4.2008 12.50
Tiedote -

Laki maaseutuelinkeinohallinnon tietojärjestelmästä on tulossa voimaan 1.5.2008. Tämän jälkeen maaseutuelinkeinohallinnon tietojärjestelmien sisältö tulee pääsääntöisesti julkiseksi viranomaisten toiminnan julkisuudesta annetun lain ja henkilötietolain mukaisesti. Tasavallan presidentin on tarkoitus vahvistaa laki perjantaina 25.4.2008.

Maaseutuvirasto, Elintarviketurvallisuusvirasto ja Maa- ja metsätalousministeriön tietopalvelukeskus päättävät pyynnöstä tietojen luovuttamisesta rekistereistään kukin omalla toimialallaan. Myös työvoima- ja elinkeinokeskukset ja kuntien maaseutuelinkeinoviranomaiset voivat luovuttaa tietoja ja asiakirjoja oman viranomaistehtävänsä osalta.

Tietojen ja asiakirjojen julkisuuteen, luovuttamiseen ja luovuttamisesta perittäviin maksuihin sovelletaan viranomaisten toiminnan julkisuudesta annettua lakia ja henkilötietojen käsittelyyn henkilötietolakia.

Euroopan unioni edellyttää, että jäsenmaiden on julkistettava tiedot Euroopan maatalouden tukirahaston ja Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahaston tuensaajista. Tiedot näistä rahastoista maksetuista tuista tullaan julkaisemaan vuosittain internetissä. Edeltävän EU:n varainhoitovuoden tukitiedot julkaistaan aina huhtikuun loppuun mennessä. Tänä vuonna kuitenkin maaseuturahastosta maksetut tuet ajalta 1.1.–15.10.2007 julkaistaan internetissä poikkeuksellisesti 30.9.2008 mennessä.

Maaseutuvirasto valmistautuu julkaisemaan EU:n edellyttämät tukitiedot internetissä annetussa aikataulussa. Kansallisten tukien julkistamisessa EU:n mallin mukainen internet-julkaiseminen ei ole mahdollista, koska menettely on vastoin Suomen perustuslain mukaista yksityisyyden suojaa ja henkilötietolakia.

Lisätietoja maa- ja metsätalousministeriöstä:
vanhempi hallitussihteeri Outi Kostama, p. (09)160 54277
hallitusneuvos Esko Laurila, p. (09) 160 53341