Hyppää sisältöön
Media

Maa- ja puutarhatalouden kansallisista tuista annettua lakia muutetaan

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 27.3.2008 11.48
Tiedote -

Valtioneuvosto on tänään hyväksynyt hallituksen esityksen maa- ja puutarhatalouden kansallisista tuista annetun lain muuttamisesta. Lakia ehdotetaan muutettavaksi siten, että siinä otettaisiin huomioon Etelä-Suomen kansallisista tulotuista vuosille 2008 - 2013 saavutettu neuvottelutulos Suomen ja Euroopan yhteisöjen komission välillä. Tasavallan Presidentin on tarkoitus antaa esitys eduskunnalle perjantaina 28.3.

Uusina tukimuotoina ehdotetaan otettavaksi käyttöön Etelä-Suomessa eli tukialueilla A ja B vuodesta 2008 alkaen kotieläintilan hehtaarituki sekä Etelä-Suomen erikoiskasvituki avomaanvihannesten ja tärkkelysperunan viljelyalalle. Kotieläintilan hehtaaritukea voitaisiin myöntää, jos hakijan maatilan talouskeskus ja peltoalaa sijaitsee A tai B tukialueella. Kotieläintilan hehtaarituen myöntämisen edellytyksenä olisi, että hakija noudattaa luonnonhaittakorvauksen tukiehtoja ja täyttää luonnonhaittakorvauksen myöntämisen yleiset edellytykset. Maatilan tulisi lisäksi täyttää luonnonhaittakorvauksen kansallisen lisäosan kotieläintilan vaatimukset. Tukea maksettaisiin vuosittain luonnonhaittakorvaukseen oikeuttavalta pinta-alalta, mutta kuitenkin enintään alalta, joka tilalla oli vuonna 2007 tukikelpoinen luonnonhaittakorvauksessa.

Vuoden 2009 alusta tukialueilla A ja B Etelä-Suomen kansallisena tukena voitaisiin myöntää tuotannosta irrotettua sika- ja siipikarjatalouden tukea sekä sika- ja siipikarjatalouden rakennemuutoskorvausta. Tuotannosta irrotettua sika- ja siipikarjan tukea myönnettäisiin pääsääntöisesti tilan aikaisempaan tuotantoon perustuvan sika- ja siipikarjatalouden viitemäärän perusteella. Hakijan maatilan tulisi lisäksi täyttää luonnonhaittakorvauksen kansallisen lisäosan kotieläintilan vaatimukset. Viitemäärä lakkautettaisiin, jos hakija ei täytä kahtena peräkkäisenä tukivuonna tuen myöntämisen edellytyksiä.

Sika- ja siipikarjatalouden rakennemuutoskorvausta voitaisiin myöntää vuosina 2009 ja 2010 kansallisen tuen myöntämisen yleiset edellytykset täyttävälle hakijalle, jolle on vahvistettu sika- ja siipikarjatalouden viitemäärä. Korvauksen perusteena oleva viitemäärä muodostettaisiin vuoden 2007 eläinyksikkömäärän perusteella. Hakijan tulisi sitoutua luopumaan pysyvästi viitemäärästään rakennemuutoskorvaukseen oikeuttavan kahden vuoden ajanjakson jälkeen. Rakennemuutoskorvauksen maatilakohtainen enimmäismäärä on 20 000 euroa vuodessa.

Mahdollisuudesta saada poikkeus kasvihuoneiden rakenteita koskevista teknisistä vaatimuksista luovuttaisiin tukivuoden 2008 jälkeen.

Lisätietoja maa- ja metsätalousministeriössä:
hallitussihteeri Katri Valjakka puh. (09) 1605 4245
jaostopäällikkö Esa Hiiva puh. (09) 1605 2657, 040 733 6225