Hyppää sisältöön
Media

Maatalousyrittäjien luopumistukijärjestelmän ehdot hyväksyttiin

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 18.1.2007 13.01
Tiedote -

Maatalousyrittäjien luopumistukea koskeva asetus hyväksyttiin valtioneuvostossa torstaina 18.1. Asetuksessa säädetään maataloudeksi luettavasta toiminnasta, ennen luopumista sallituista luovutuksista, sukupolvenvaihdoksissa tilanpidon jatkajan ammatillisesta pätevyydestä, tilan elinkeinosuunnitelmasta ja maatalouden harjoittamisesta sekä tukijärjestelmän toimeenpanosta. Tukijärjestelmän kokonaiskustannuksiksi vuosina 2007-2010 toteutetuista luopumisista on lakia valmisteltaessa arvioitu 174,5 miljoonaa euroa.

Laki maatalouden harjoittamisesta luopumisen tukemisesta tuli voimaan vuoden alusta. Laki koskee luopumisia vuosina 2007-2010. Valtioneuvosto täsmensi tuen myöntämisen edellytyksiä.

Luopujan ja luovutuksen saajan tulee harjoittaa luopumisen kohteena olevalla tilalla tai alueella maataloutta. Maataloudeksi luetaan myös maataloustuotteiden sellainen ensiasteen jalostus, jossa jalostettu tuote on markkinoille tullessa edelleen maataloustuote. Tällaisia tuotteita ovat muun muassa palvattu liha, paloitellut juurekset, jauhot, etikkakurkut, mieto viini ja maustamaton jugurtti. Maataloudeksi katsotaan tukea myönnettäessä kuitenkin vain tilalla tuotettujen tuotteiden jalostus. Palvelutoimintaa eläinten avulla ei pidetä maataloutena.

Luopumista edeltävän kolmen vuoden aikana tilasta saa luovuttaa alueita ainoastaan pakottavista taloudellisista vaikeuksista, samalle luovutuksensaajalle, jolle luopumisessa tila luovutetaan, luovutusta lisäalueeksi toiseen maatilaan maatalouden rakenteen parantamiseksi sekä tietyin edellytyksin valtiolle tai kunnalle. Lisäksi tilasta saa luovuttaa vähäisiä alueita, jos luovutukset käsittävä enintään 10 prosenttia tilan peltomaasta. Tilasta saa kuitenkin luovuttaa yhteensä enintään kaksi hehtaaria silloinkin, kun se ylittää 10 prosentin osuuden.

Sukupolvenvaihdoksissa tilanpidon jatkajalta edellytetään pääsääntöisesti vähintään toisen asteen luonnonvara-alan koulutusta. Vaihtoehtoisesti vaaditaan vähintään kolmen vuoden työkokemus ja vähintään 20 opintoviikon koulutus, johon sisältyy vähintään 10 opintoviikkoa taloudellista koulutusta.

Sukupolvenvaihdoksissa tilan elinkelpoisuus tulee osoittaa elinkeinosuunnitelmalla. Elinkeinosuunnitelmaan tulee sisältyä vähintään viidelle vuodelle laadittu laskelma, josta ilmenee vuotuinen yritystulo. Vähimmäispoistoksi maataloustuloa laskettaessa vahvistettiin vuosittain 3 400 euroa. Jos tila jaetaan kahdelle tai useammalle viljeltäväksi, vähimmäispoisto on 5 000 euroa. Yritystuloksi tulee jäädä vähintään 10 000 euroa.

Maatilan tulee täyttää ympäristöä, eläinten hyvinvointia ja hygieniaa koskevat muun lainsäädännön mukaiset vaatimukset. Tämän voi osoittaa sillä, että tilalle on maksettu tilatukea joko luopujalle tai luovutuksensaajalle. Jollei tukea ole maksettu, luovutuksensaaja voi myös ilmoittaa hakevansa sitä. Jos tukea ei ole maksettu tai sitä ei haeta, tilalla tehdään tarkastus. Jos tila ei sukupolvenvaihdosta toteutettaessa täytä vaatimuksia, luovutuksensaajan tulee esittää eläkelaitokselle realistinen suunnitelma, joka osoittaa, miten vaatimukset täytetään määräajassa.

Asetuksessa säädetään tarkemmin lausuntomenettelystä, valtion ja eläkelaitoksen välisestä rahaliikenteestä sekä tukijärjestelmän seurantamenettelyistä.

Lisätietoja maa- ja metsätalousministeriöstä:
vanhempi hallitussihteeri Katriina Pessa, p. (09) 160 54298
maatalousneuvos Esko Juvonen, p. (09) 160 53345