Hyppää sisältöön
Media

Metsätalouden rahoituslaki uudistuu

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 11.5.2007 9.04
Tiedote -

Valtio tukee yksityismetsissä tehtäviä pitkävaikutteisia metsänhoito- ja perusparannustöitä osallistumalla keskimäärin noin kolmasosalla töiden kustannuksiin. Tasavallan presidentti vahvisti tänään tätä tukea sääntelevän kestävän metsätalouden rahoituslain. Lainuudistuksen tavoitteena on selkeyttää tukijärjestelmää ja lisätä tuen vaikuttavuutta. Tukea suunnataan aiempaa enemmän taimikonhoitoon, jossa luodaan perusta uudelle puusukupolvelle. Vähemmän käytettyjen työlajien tukemisesta luovutaan. Niin ikään lainarahoitus loppuu.

Taimikkovaiheessa tehtävä hoitotyö on metsänhoidollisesti vaikuttavampaa ja kustannuksiltaan edullisempaa kuin myöhemmin tehtävä hoitotyö. Jatkossa tukea voi saada jo kaksi metriä korkean taimikon hoitamiseen. Nykyään myöhemmässä vaiheessa tehtävälle työlle maksetaan korkeampaa tukea kuin taimikkovaiheen työlle. Uuden lain mukaan tuki on kiinteämääräinen. Muutosten odotetaan suuntaavan töiden painopistettä taimikkovaiheen metsiin.

Tuki pellonmetsitykselle sekä pystykarsinnalle loppuu. Vähäpuustoisten alueiden metsitystuki kuitenkin säilyy. Yhteisen maatalouspolitiikan vuoksi viljelykäytössä ollutta peltomaata ei ole viime vuosina käytännössä lainkaan metsitetty. Pellonmetsitykseen liittyy maisemallisia ja luonnon monimuotoisuuteen liittyviä kysymyksiä. Pystykarsinnan määrä on ollut vähäinen ja karsinnan laadussa on ollut toivomisen varaa.

Hallitusohjelman tavoitteena on lisätä kotimaista puun vuotuista käyttöä 10 – 15 miljoonaa kuutiometriä ja samaan aikaan lisätä voimakkaasti puun energiakäyttöä. Metsätalouden kestävyyden varmistamiseksi metsänhoito- ja perusparannustöitä tulee lisätä ja tehostaa. Hakkuiden lisäys on tarkoitus toteuttaa pääasiassa harvennushakkuina, jotka suurelta osin tapahtuvat suometsissä. Uudessa rahoituslaissa kunnostusojitus korvataan suometsän hoidolla. Tavoitteena on laittaa suometsäkohde kerralla kuntoon.

Rahoituslaissa on kysymys valtiontuesta, joten laille on saatava EU:n komission hyväksyntä. Laki on toimitettu komissiolle notifioitavaksi. Hyväksymismenettely arvioidaan saatavan päätökseen tämän vuoden aikana, jolloin uusi rahoituslaki voisi tulla voimaan ensi vuoden alussa.

Lisätietoja maa- ja metsätalousministeriöstä:
apulaisosastopäällikkö Pentti Lähteenoja, p. 1605 3351