Hyppää sisältöön
Media

Näkyvä tiedotus eläintautiriskeistä tulee myös Suomen rajanylityspaikoille

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 7.2.2017 15.43
Tiedote

Suomen lähialueilla leviävää afrikkalaista sikaruttoa torjutaan pian yhä näkyvämmin viranomaisten ja liikenteen toimijoiden yhteistyöllä. Tavoitteena on lisätä epidemia-alueilta saapuvien matkustajien tietoisuutta eläintaudin leviämistavoista ja ehkäistä taudin rantautuminen maahan.

Maa- ja metsätalousministeriö, liikenne- ja viestintäministeriö sekä keskeiset rajat ylittävän liikenteen toimijat kokoontuivat tänään keskustelemaan afrikkalaisen sikaruton torjumisesta. Maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikaisen käynnistämällä pyöreän pöydän prosessilla haetaan yhteistä näkemystä ja hyviä keinoja eläintautiviestinnän näkyvyyden parantamiseksi kriittisillä rajanylityspaikoilla.

Nyt käynnistetyn yhteistyön tärkein tavoite on tehostaa erityisesti afrikkalaisen sikaruton torjuntaa. Afrikkalainen sikarutto on levinnyt hälyttävästi Baltian maissa, ja metsästys- tai luontomatkat infektoituneille alueille sekä matkustajien mukanaan tuoma villisianliha ovat todellinen riski taudin leviämiselle myös Suomeen.

– Suomella on poikkeuksellisen hyvän eläintautitilanteensa vuoksi mahdollisuus viedä elintarvikkeita jopa tiukimmin kontrolloituihin maihin. Afrikkalaisen sikaruton leviäminen tänne muuttaisi tilannetta ratkaisevasti ja aiheuttaisi toimialan arvion mukaan vähintään 150 miljoonan euron tappion. Meillä on suuri huoli siitä, että matkustajat voivat tahtomatta ja tietämättä tuoda taudin mukanaan maahan, kertoo maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen maa- ja metsätalousministeriöstä.

Myös itärajan yli maahan tulevat luonnonvaraiset villisiat saattavat levittää taudin Suomeen. Maa- ja metsätalousministeriö valmistelee sikojen ja tarhattujen villisikojen ulkonapitokieltoa tai vaihtoehtoisesti kaksoisaitauksia kosketusyhteyden välttämiseksi luonnonvaraisten villisikojen kanssa. Rajoitukset tulisivat koskemaan tiloja, jotka sijaitsevat 100 kilometrin vyöhykkeellä itärajasta. Tavoitteena on myös Suomen villisikakannan vähentäminen, minkä vuoksi on tehty helpotuksia pyyntiä koskeviin säädöksiin ja villisikakannan arviointi on annettu Luonnonvarakeskuksen tehtäväksi.

 – Oli hienoa huomata, että monet rajaliikennettä harjoittavat toimijat ovat jo nyt tiedostaneet riskin. Tilanne on poikkeuksellisen vakava ja näkyvää tiedotusta on saatava lisää. Yhteistyössä löydämme varmasti parhaat käytännöt leviämisriskin torjumiseksi, uskoo Tiilikainen. – Seuraamme tilanteen kehittymistä ja vuoropuhelu pyöreässä pöydässä jatkuu.

Afrikkalainen sikarutto (ASF) on sikojen ja villisikojen vakava verenvuotokuumetauti ja yksi vakavimmista sikataloutta uhkaavista taudeista Euroopassa. Tauti on levinnyt luonnonvaraisten villisikojen välityksellä ja ihmisen toiminnan kautta Suomen lähialueille Venäjälle ja Baltiaan. Taudin leviäminen maahan olisi merkittävä takaisku suomalaisen sianlihan viennille. Afrikkalainen sikarutto ei tartu ihmiseen.

Lisätietoja maa- ja metsätalousministeriöstä:
neuvotteleva virkamies Katri Levonen, p. 0295 16 2385, katri.levonen(at)mmm.fi
apulaisosastopäällikkö Taina Aaltonen, p. 0295 16 2439, taina.aaltonen(at)mmm.fi
maatalous- ja ympäristöministerin erityisavustaja Risto Lahti, p. 050 565 0424, risto.lahti(at)mmm.fi

EU ja kansainväliset asiat Eläimet ja kasvit Kimmo Tiilikainen Maaseutu Metsästys Riista Ruoka ja maatalous Tuotantoeläimet Varautuminen