Hyppää sisältöön
Media

Peltoalavaatimus poistuu maitokiintiöasetuksesta

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 14.11.2008 12.37
Tiedote -

Maa- ja metsätalousministeriö on päättänyt poistaa maitokiintiöasetuksesta peltoalavaatimuksen, jonka mukaan tilalle on voitu vahvistaa enintään 12 000 kiintiölitraa peltohehtaaria kohden. Muutos tulee voimaan 1.12.2008.

Asetusmuutoksen tarkoituksena on helpottaa tuotantoaan laajentavien maitotilojen tilannetta. Investoinnit voi jatkossa kohdistaa pellon sijasta esimerkiksi uusiin lehmäpaikkoihin. Päätös perustuu Maidon tulevaisuuden vaihtoehdot -työryhmän toimenpide-ehdotukseen, jota maitokiintiöneuvottelukunta tuki yksimielisesti.

Kilpailukykyisten maitotilojen koon kasvaessa nykyinen pinta-alavaatimus rajoittaisi yksikön kokoa tai edellyttäisi investointia lisäpeltoon ennen tuotantoyksikön laajentamista. Kertainvestointi tuotantoa kehittävällä tilalla saattaisi siten muodostua kohtuuttomaksi, sillä tukien irrottaminen tuotannosta ja maksaminen peltoalan perusteella on nostanut pellon hintaa. Osa tiloista on lisäksi ulkoistanut peltotyöt tai käyttää enemmän ostorehuja ja keskittyy eläinten hoitoon, joten pellon omistamisen pakko ei ole tarkoituksenmukaista.

Pitkällä aikavälillä tämänhetkinen pääsääntöisesti peltojen kautta maksettava tuki ohjaa laajentavat tilat kasvattamaan hallinnassaan olevaa peltoalaa. Uusissa navettainvestoinneissa edellytetään ympäristölupaa ja riittävää lannanlevitysalaa, joten ympäristölupajärjestelmän ja sen valvonnan kautta pystytään nykyään varmistamaan lannan ravinteiden asianmukainen käyttö ja hallitsemaan siten maitotilojen ympäristökuormaa.

Tilakoon kasvaessa yhtiömuotoiset tilat ja tilojen välinen yhteistyö lisääntyvät ja tilat käyttävät entistä enemmän ulkopuolista työvoimaa. Kasvava tilakoko vaikuttaa myös merkitsevästi maitotiloilla tilan ulkopuolelta ostettavien rehujen määrään. Maitotilan hallinnassa ei siten tarvitse olla peltopinta-alaa myöskään rehuntuotannon kannalta, koska kotoisen rehun käytön määrä vähenee usein maidontuotantoaan laajentaneilla tiloilla.

Lisätietoja maa- ja metsätalousministeriöstä:
neuvotteleva virkamies Pekka Sandholm, p. (09) 160 54249
ylitarkastaja Hannele Timonen, p. (09) 160 52708