Hyppää sisältöön
Media

Elinkeinokalatalouden strategia ja toimintaohjelma 2007-2013 hyväksytty

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 22.2.2007 13.07
Tiedote -

Valtioneuvosto hyväksyi tänään Suomen elinkeinokalatalouden strategian ja toimintaohjelman vuosille 2007–2013. Strategiassa esitetään kansalliset linjaukset elinkeinokalatalouden toimintaedellytysten parantamiseksi. Toimintaohjelmassa kuvataan Euroopan kalatalousrahaston (EKTR) mukaiset tukitoimenpiteet ja niiden rahoitus. Toimintaohjelman hyväksyy lopullisesti komissio.

Elinkeinokalatalouden strategian ja toimintaohjelman tärkein tavoite on parantaa elinkeinokalatalouden kannattavuutta ja kilpailukykyä kalavarojen kestävän käytön periaatteiden mukaisesti.

Jotta tavoite saavutetaan, on strategian mukaan vahvistettava alan sisäistä ja ulkoista yhteistyötä ja kehitettävä tuotantoa, yritysosaamista sekä markkina- ja kuluttajalähtöisyyttä. Lisäksi alalla on edistettävä innovaatioita, luonnonvarojen kestävää ja monipuolista käyttöä sekä yhteiskunnallista vastuullisuutta.

Toimintaohjelmasta voidaan myöntää tukea merikalastuksen, vesiviljelyn, sisävesikalastuksen, kalanjalostuksen ja kalan tukkukaupan investointeihin, alan kehittämishankkeisiin, infrastruktuuri-investointeihin sekä alueellisen yhteistoiminnan edistämiseen. Ohjelman julkinen kokonaisrahoitus on Suomessa vuosina 2007–2013 noin 92 miljoonaa euroa. Lisäksi ohjelmassa arvioidaan kertyvän yksityistä rahoitusosuutta yhteensä noin 70 miljoonaa euroa.

Strategian ja toimintaohjelman toimenpiteillä pyritään löytämään ratkaisuja alan käytännön kysymyksiin. Alkutuotannon tulevaisuuden kannalta olennaisia kysymyksiä ovat hylkeiden aiheuttamat vahingot, toiminnan kannattavuus sekä vesialueiden saaminen yritystoimintaan. Jalostuksen ja kaupan näkökulmasta on ensisijaisen tärkeää turvata kalaraaka-aineen saatavuus. Koko alan kannalta on tärkeää kehittää infrastruktuuria ja logistiikkaa.

Strategia ja toimintaohjelma on valmisteltu ja niiden toteutumista seurataan jatkossa maa- ja metsätalousministeriön johdolla läheisessä yhteistyössä alan yrittäjien, järjestöjen, tutkimuksen ja hallinnon kanssa. Näin pyritään löytämään sekä ne asiakokonaisuudet, jotka vaikuttavat olennaisimmin alan tulevaisuuden kehitykseen, että ne keinot, joilla elinkeinon menestymistä voidaan parhaimmin edistää. Ahvenanmaan maakunnan hallitus valmistelee ja hyväksyy strategian ja toimintaohjelman Ahvenanmaata koskevat osat.

Lisätietoja maa- ja metsätalousministeriöstä:
Ylitarkastaja Risto Lampinen, puh. (09) 160 52904, 040 517 4088