Hyppää sisältöön
Media

Valtioneuvosto päätti salaojituksen ja maanhankinnan tukemisesta

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 22.5.2008 10.34
Tiedote -

Valtioneuvosto antoi tänään asetuksen maatalouden investointituen kohdentamisesta vuonna 2008. Asetuksella säädetään salaojituksen tukemisesta sekä lisäksi maanhankinnan tukemisesta avioeroa ja perintöä koskevissa tapauksissa. Salaojitustuen myöntäminen edellyttää, että salaojitus on tuettavasta peltosalaojituksen laatuvaatimuksista ja tukikelpoisista enimmäiskustannuksista annetun asetuksen mukainen.

Salaojitukseen voidaan myöntää korkotukea enintään 20 prosenttia hyväksyttävistä kustannuksista ja maanhankintaan enintään viisi prosenttia hyväksyttävistä kustannuksista. Salaojitukseen myönnettävän korkotukilainan määrä voi olla enintään 80 prosenttia hyväksyttävistä kustannuksista. Maanhankintaan myönnettävän lainan määrä voi olla enintään 50 prosenttia hyväksyttävän hankintahinnan, tasingon, lunastusosuuden tai lakiosan täydennyksen määrästä.

Salaojitussuunnitelman tehneen suunnittelijan tulee olla riittävästi perehtynyt peltosalaojituksen suunnitteluperusteisiin ja suunnittelukäytäntöön.

Investointituen myöntäminen edellyttää, että hakijan tilalta saama vuotuinen maatalouden yrittäjätulo on vähintään 17 000 euroa ja että edellä mainittu yrittäjätulo on vähintään 25 prosenttia hakijan kaikkien niiden tulojen yhteismäärästä, jotka muodostuvat yrittäjätuloista, palkkatuloista ja muista hakijan säännöllisesti saamista tuloista. Lisäksi hakijalla pitää olla riittävä ammattitaito maatalouden harjoittamiseen.

Merkittävä muutos aiempaan käytäntöön on, että salaojitustyötä ei saa aloittaa ennen kuin TE-keskus on antanut päätöksen tuen myöntämisestä. Maanhankinnan tukeminen muuttuu niin, että tukea on haettava luovutuskirjan luonnoksen perusteella kuten aiemminkin, mutta lopullista kauppaa ei saa tehdä ennen TE-keskuksen päätöstä tuen myöntämisestä.

Edellä mainittujen investointitukien hakeminen alkaa 28.5.2008, jolloin myös hakemuslomakkeet julkaistaan Maaseutuviraston verkkosivuilla www.mavi.fi. Haku päättyy 30.6.2008. Hakemukseen on liitettävä suppea elinkeinosuunnitelma, jossa hakija- ja tilakohtaisten tietojen lisäksi esitetään verotustietoihin pohjautuva maksuvalmius- ja kassajäämälaskelma. Lisäksi korkotukilainaa haettaessa on tukihakemukseen liitettävä luottolaitoksen luottolupaus ennen hakemuksen toimittamista TE-keskukselle.

Lisätietoja maa- ja metsätalousministeriöstä:
maatalousneuvos Esko Juvonen, p. (09) 160 53345
hallitussihteeri Antti Linna, p. (09) 160 52242

Lisätietoja Maaseutuvirastosta:
Maatalousylitarkastaja Kari Ojala, p. 020 7725 689 tai 040 543 0414