Hyppää sisältöön
Media

Veroratkaisuilla helpotusta maataloussektorille

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 30.1.2009 10.23
Tiedote -

Lisätalousarvioneuvotteluissa on tänään sovittu maatalousyrittäjiin kohdistuvista veroratkaisuista, jotka keventävät yrittäjien verotusta ja edistävät maatalouden rakennekehitystä. Veroratkaisut pohjautuvat maatalouden tulo- ja kannattavuustyöryhmän esityksiin.

Elinkeinonharjoittajien ja maatalousyrittäjien pakollinen pääomavero-osuus jää pois. Jatkossa on mahdollisuus verottaa jaettava yritystulo ja verotusyhtymän osakkaan tulo-osuus verovelvollisen vaatimuksesta kokonaan ansiotulona. Säännöstä sovellettaisiin myös maatalouden harjoittajan verotusyhtymästä saamaan tulo-osuuteen. Mahdollisuus on erittäin tärkeä pienituloisimmille elinkeinonharjoittajille. Nykyisin pääomatulo-osuudeksi voi valita 10 tai 20 prosenttia. Muutos tulee voimaan budjettilakina vuonna 2010.

Pellon myyntivoittoveroon tulee väliaikainen huojennus. Myyntivoitoille tulee määräaikaisesti täysi verovapaus. Verovapaus koskisi luonnollisen henkilön ja kuolinpesän 1.1.2010-31.12.2011 tekemiä luovutuksia, jotka tehdään aktiivista maataloutta harjoittaville maatalousyrittäjille. Verovapaus toteutetaan edellyttäen, että verovapaus ei ole ristiriidassa EY:n valtiontukisäännösten kanssa. Muutos edistää peltojen siirtymistä aktiiviviljelijöille ja parantaa siten jatkavien maatilojen toimintaedellytyksiä. Nykyisin luovutusvoitot ovat veronalaista pääomatuloa ja niiden verotuskanta on 28 prosenttia.

Lisätietoja maa- ja metsätalousministeriöstä:
ministerin erityisavustaja Minna-Mari Kaila, p. (09) 1605 3302, 040 775 6060

Sirkka-Liisa Anttila