Hyppää sisältöön
Media

Viranomaisten paikkatietoaineistojen käyttö tehostuu

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 14.2.2008 9.30
Tiedote -

INSPIRE-paikkatietodirektiivin toimeenpanoa valmistellut työryhmä on saanut työnsä päätökseen ja luovutti raporttinsa maa- ja metsätalousministeri Sirkka-Liisa Anttilalle 14.2.2008. Direktiivin päämääränä on saavut-taa toimiva kansallinen tietoinfrastruktuuri, jossa viranomaisten paikkatietoja tuottavat ja käyttävät prosessit ovat yhteensopivia, tehokkaita, luotettavia ja käyttäjien tarpeita vastaavia - tietoturva- ja julkisuusperiaatteet huomioon ottaen.

Työryhmä katsoo, että kansallista päämäärää ei kaikilta osin saavuteta ainoastaan INSPIRE-direktiivin minimivaatimusten täytäntöönpanolla vaan eräitä toimenpiteitä on perusteltua toteuttaa direktiivin vaatimuksia laajempina tai nopeammalla aikataululla. Työryhmä ehdottaa mm., että direktiivin soveltamisalaan kuuluvien paikkatietoaineistojen lisäksi tietyt keskeiset kansalliset paikkatietoaineistot, kuten peruskarttojen taustalla oleva maastotietokanta, tulisi lukea kokonaisuudessaan kansallisen soveltamisalan piiriin.

Direktiivin edellyttämät paikkatietojen yhteiskäyttöä tukevat yleiset verkko- ja tukipalvelut toteutettaisiin työryhmän ehdotuksen mukaan keskitetysti siten, että vastuuorganisaatioksi nimettäisiin vastaavia tehtäviä aikaisemminkin hoitanut Maanmittauslaitos. Vastuuorganisaation tehtävänä olisi huolehtia yhteiskäyttöä tukevien yleisten verkkopalveluiden (haku-, katselu-, lataus- ja muunnospalvelu) kehittämisestä, toteuttamisesta ja yhteentoimivuudesta sekä käyttäjien tuen järjestämisestä. Yleisten verkkopalveluiden kokonaisuuteen kuuluisi myös eri palveluja yhdistävä kansallinen paikkatietoportaali.

Paikkatietodirektiivin velvoitteet ja siten myös täytäntöönpanosta aiheutuvat kustannukset kohdistuvat niihin valtion ja kuntien viranomaisorganisaatioihin, joiden vastuulla on soveltamisalaan kuuluvia paikkatietoaineistoja tai palveluita. Kustannukset jakautuvat direktiivissä asetettujen määräaikojen mukaisesti vuosille 2009 - 2019 aineistosta riippuen. Kustannuksia syntyy metatietojen tuottamisesta, muunnosten edellyttämien tietojen valmistelusta ja aineistojen saattamisesta yleisten tietopalveluiden piiriin. Yhteiskäyttöä tukevien verkko- ja tukipalveluiden kehittämisestä ja ylläpidosta sekä kansallisen paikkatietoportaalin perustamisesta aiheutuvat kustannukset kanavoituvat nimetyn vastuuorganisaation kautta.

Työryhmä arvioi, että direktiivin onnistuneesta toimeenpanosta saavutettavat hyödyt ovat jo julkisen hallin-non piirissä moninkertaisia direktiivin toimeenpanon kustannuksiin verrattuna. Tämän lisäksi kansalaisten ja yritysten saamat hyödyt ovat merkittäviä.

Työryhmän raporttiin sisältyy alustava luonnos kansallista paikkatietoinfrastruktuuria koskevaksi yleislaiksi sekä luettelo niistä kansallisista paikkatietoaineistoista, joiden se arvioi kuuluvan direktiivin soveltamisalaan. Luovutuksen jälkeen työryhmän raportti lähetetään laajalle lausuntokierrokselle, jonka tulosten perusteella jatketaan kansallisen toteuttamismallin ja lainsäädännön viimeistelyä. Kansallinen lainsäädäntö tulee mu-kauttaa direktiivin mukaiseksi 15.5.2009 mennessä.

INSPIRE-direktiivi, kansallinen paikkatietostrategia ja työryhmän muistio on saatavilla internet-osoitteesta www.mmm.fi/inspire.

Lisätietoja maa- ja metsätalousministeriöstä:

ylijohtaja, osastopäällikkö Timo Kotkasaari, puh (09) 1605 3320
vanhempi hallitussihteeri, Tuire Taina, puh (09) 1605 3285
ylitarkastaja Antti Vertanen, puh. (09) 1605 2504