Hyppää sisältöön
Media

Maatalouden luopumistukeen muutoksia lähivuosina

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 19.6.2012 10.59
Tiedote -

Maatalouden luopumistukijärjestelmään on tulossa muutoksia vuosien 2013 ja 2014 alussa. Luopumistuen muutos on osa maa- ja metsätalousministeriön hallinnonalalle kohdistettuja säästötoimia.

Luopumistukilain muutosta valmistellaan parhaillaan maa- ja metsätalousministeriössä ja lakiesitysluonnos ehdotettavista muutoksista on parhaillaan lausuntokierroksella. Hallitus tulee antamaan lopullisen esityksensä muutoksista eduskunnalle syksyllä.

Lisämaaluovutus loppuu vuonna 2013

Viljelijä voi vielä tämän vuoden ajan saada luopumistuen myymällä tilansa pellot lisämaaksi toiselle viljelijälle. Vuoden 2013 alussa tämä mahdollisuus ehdotetaan poistettavaksi.

Lisämaaluovutuksissa luopumistuelle jäämisen alaikäraja on 60 vuotta. Luopumistukea voi hakea ja luopuminen voidaan toteuttaa vuotta ennen varsinaisen luopumisiän täyttämistä. Tuen maksu alkaa kuitenkin aikaisintaan, kun luopuja on täyttänyt 60 vuotta. Luovutuksensaajan ollessa lähisukulainen ikäraja on kuitenkin 56 vuotta.

Lisämaapellon ostajan oltava alle 50-vuotias lähialueen viljelijä ja hänellä on oltava voimassa pakollinen MYEL-vakuutus.

Luopumistukea on mahdollista saada lisämaaluovutuksen perusteella, jos hakemus on jätetty Melaan, Melan asiamiehelle tai kunnan maaseutuelinkeinoviranomaiselle tämän vuoden loppuun mennessä.

Luopumistuesta haetaan aina etukäteispäätös luonnosluovutuskirjan perusteella. Maatalousyrittäjien eläkelaitoksen (Mela) antama etukäteispäätös on voimassa 12 kuukautta, minkä aikana lopullinen luopuminen tulee toteuttaa.

Luopuminen sukupolvenvaihdoksella jatkuu

Vielä vuonna 2013 sukupolvenvaihdoksessa luopumistuen voi saada jo 56-vuotiaana, jos luovutuksensaaja on luopujan lähisukulainen. Jos maatila luovutetaan sukupolvenvaihdoksella vieraalle, vaaditaan luopujalta vähintään 60 vuoden ikää.

Vuoden 2014 alusta alkaen luopujan alaikäraja ehdotetaan nostettavaksi 59 vuoteen, kun maatila luovutetaan lähisukulaiselle. Ikärajan nosto koskisi niitä luopumistukihakemuksia, jotka tehdään 1.1.2014 alkaen. Vieraalle luovutettaessa ikärajaan ei esitetä muutosta.

Sukupolvenvaihdoksen kaltaiseksi luopumiseksi katsottaisiin myös luopuminen, jossa maatilan pellot luovutetaan lähisukulaiselle, joka on jo aloittanut tilanpidon aikaisemmin hankkimallaan tilalla ja hänelle on siinä vaiheessa myönnetty nuorten viljelijöiden aloittamistuki.

Elinkelpoisuusvaatimus kiristyy

Sukupolvenvaihdoksella luovutettavan maatilan tulee olla taloudellisesti elinkelpoinen. Vuoden 2013 alusta lähtien yrittäjätulovaatimus ehdotetaan nostettavaksi 15 000 euroon vuodessa. Muilta osin luovutuksensaajan ehtoihin ei esitetä muutoksia.
Porotaloudessa luopujan ikäraja säilyisi ennallaan eli edelleen luopumistuen voisi saada 56-vuotiaana.

Luopumistukea haetaan aina etukäteen

Vuoden 2013 alusta lähtien luopumistukea voitaisiin hakea kahta vuotta ennen varsinaisen luopumisiän täyttämistä. Näin ollen ne luopujat, jotka luovuttavat tilansa lähisukulaiselle ja täyttävät vuoden 2013 aikana 54 vuotta (vuonna 1959 tai aikaisemmin syntyneet), voisivat jo hakea luopumistukea. Tilansa vieraalle luovuttavien tulisi täyttää vuoden 2013 aikana vähintään 58 vuotta.

Melan antama etukäteispäätös on voimassa 12 kuukautta. Lopullinen tilakauppa on toteutettava tänä aikana kuitenkin viimeistään 31.12.2014. Luopumistuen maksu alkaa aikaisintaan luopumistuen alaikärajan täyttymisen jälkeen.

Lisätietoja maa- ja metsätalousministeriöstä:
Esko Juvonen, maatalousneuvos, p. 040 733 6218

Lisätietoa luopumistuesta: www.mela.fi -> Eläketurva ->Luopumistuki