Hyppää sisältöön
Media

Metsälain muutos hyväksyttiin eduskunnassa

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 22.6.2010 15.24
Tiedote -

Eduskunta on hyväksynyt hallituksen esityksen metsälain muuttamiseksi. Muutosten tavoitteena on saattaa metsälaki perustuslaissa säädettyjen vaatimusten mukaiseksi ja parantaa metsänomistajan oikeusturvaa. Lainmuutokset ovat ensimmäinen vaihe mm. metsien käsittelyn monipuolistamiseen tähtääviä toimenpiteitä, joilla annetaan metsänomistajille aikaisempaa enemmän vaihtoehtoja ja päätösvaltaa.

Nyt päätetyt lainmuutokset tulevat voimaan vuoden 2011 alusta. Metsälain muutoksen edellyttämä valtioneuvoston asetuksen ja maa- ja metsätalousministeriön asetuksen valmistelu jatkuu ja asetukset on tarkoitus saada lausunnolle elo-syyskuussa.

Nyt tehdyillä muutoksilla tarkennetaan metsän uudistushakkuun jälkeisiä taimikon perustamisen määräaikoja ja taloudellisesti kasvatuskelpoisen taimikon määrittelyä.
Uudistushakkuun jälkeen alueelle on saatava taloudellisesti kasvatuskelpoinen taimikko. Taimikko katsotaan syntyneeksi kun alueella kasvatuskelpoisten puiden keskipituus on 1,3 metriä eikä niiden kehittymistä uhkaa välittömästi muu kasvillisuus. Jatkossa kasvatuskelpoisen taimikon syntyminen ei siis enää ole sidottu aikaan vaan taimikon keskipituuteen.

Taimikon perustamistoimenpiteiden toteuttamisen aikarajaksi säädetään nykyisestä poiketen vain aika uudistamishakkuun päättymisestä. Perustamistoimenpiteet on saatettava loppuun kolmen vuoden kuluessa uudistushakkuun päättymisestä.

Kuten nykyisinkin taimikko tulee perustaa Suomen luontaiseen lajistoon kuuluvilla, taloudellista arvoa omaavilla puulajeilla. Hybridihaapa on katsottu tarpeen lisätä tähän joukkoon. Valtioneuvoston asetuksella säädetään tarvittaessa Suomen luontaiseen lajistoon kuulumattomien puulajien käytöstä metsänviljelyssä.

Voimassa olevaan lakiin verrattuna on lainmuutokseen lisätty myös maininta kansallisesta metsäohjelmasta ja sen laadinnasta. Metsätalouden alueellinen tavoiteohjelma on muutettu alueelliseksi metsäohjelmaksi jo vakiintuneen käytännön mukaisesti.

Maa- ja metsätalousministeriö on myös käynnistänyt laajemman metsänkäsittelymenetelmien uudelleen arvioinnin, jonka tavoitteena on monipuolistaa metsien käsittelyä. Osana tätä on käynnistetty aiheesta mm. kansalaiskeskustelu internetissä ja muutostyötä jatketaan kesän ja syksyn aikana em. tavoitteiden saavuttamiseksi.

Lisätietoja maa- ja metsätalousministeriöstä:

ylijohtaja Juha Ojala, puh. 050 413 5515
metsäneuvos Marja Hilska-Aaltonen, puh. 040 751 84 36

Sirkka-Liisa Anttila