Hyppää sisältöön
Media

Tuettavien maatalousrakennusten paloturvallisuusvaatimuksia tarkennettiin

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 18.6.2014 12.52
Tiedote -

Maa- ja metsätalousministeriö on päivittänyt maatalousrakennusten paloteknisiä vaatimuksia koskevan asetuksensa. Päivityksen tavoitteena on vaatimusten selkeyttäminen niin, että niitä voitaisiin entistä helpommin käyttää sekä rakennusten suunnittelussa että suunnitelmien teknisessä tarkastuksessa. Uudet palotekniset vaatimukset tulevat voimaan 1.8.2014.

Nyt annetun, julkisella rahoituksella tuettavaa rakentamista koskevan asetuksen voidaan katsoa olevan täydennys yleisiin paloturvallisuussäädöksiin, jotka löytyvät Suomen rakentamismääräyskokoelmasta.

Uusien vaatimusten mukaan kotieläinrakennusten ullakkotilan läpimenevien ilmanvaihtokanavien paloeristyksen tulee olla entistä parempi ja ilmanvaihtopuhaltimen moottorin on oltava suojattu ylikuumenemiselta.

Kotieläinrakennusten välisen etäisyyden on oltava tulevaisuudessa vähintään 15 metriä, mihin osittain avoimille rakennuksille on määritelty tiettyjä helpotuksia.

Yli 1000 m²:n eläinrakennuksen sähkökeskukseen sisäänpääsy saa olla vain suoraan ulkoa, poikkeuksina lihasiipikarjarakennukset ja osittain avoimet rakennukset.

Nautakarjapihattojen hätäpoistumisreittien enimmäispituus on uusien säädösten mukaan enintään 45 metriä, kun se aiemmin oli 30 metriä.

Kaikkiin tuettaviin kotieläinrakennuksiin lukuun ottamatta siipikarjarakennuksia ja osittain avoimia rakennuksia on tulevaisuudessa asennettava palovaroitinjärjestelmä.

Pelastussuunnitelman on elokuun alusta lähtien liitettävä myös rakennuksessa asennettavien sähkölaitteiden kunnossapitosuunnitelmat sekä suunnitelma turvatoimista tulitöiden kuten hitsauksen aikana.

Lisätietoja maa- ja metsätalousministeriöstä:
suunnittelija Kjell Brännäs, 0295 16 2331