Hyppää sisältöön
Media

Ehdotus: Suomeen 21 merkittävää tulvariskialuetta

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 1.4.2011 6.10
Tiedote -

Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukset (ELY-keskukset) ovat arvioineet Suomen tulvariskit. Riskit on arvioitu merkittäviksi 21 alueella, joista 18 sijaitsee sisämaassa vesistöjen varrella ja kolme rannikolla. ELY-keskusten tekemä arviointi käsittää vesistöjen ja meren tulvimisesta aiheutuvat riskit. Niiden lisäksi kunnat arvioivat vielä tämän vuoden aikana hulevesistä eli sade- ja sulamisvesistä aiheutuvat tulvariskit taajamissa.

ELY-keskusten ehdotukset merkittäviksi tulvariskialueiksi ovat kuultavina kolmen kuukauden ajan. Kuulemisen aikana alueen kunnat, toiminnanharjoittajat ja kansalaiset voivat esittää mielipiteensä tulvariskialueista ja niiden nimeämisen perusteista. Maa- ja metsätalousministeriö nimeää tulvariskialueet ELY-keskusten ehdotusten perusteella.

Tulvariskien kartoitus tehtiin ensimmäisen kerran yhtenäisin perustein koko maassa. Tulvariskin merkittävyyttä arvioitaessa otettiin huomioon tulvien todennäköisyys sekä niistä mahdollisesti aiheutuvat vahingot. Vahinkojen arvioinnissa otettiin huomioon ihmisten terveys ja turvallisuus, välttämättömyyspalvelut kuten vesihuolto tai tieliikenne, yhteiskunnan kannalta tärkeä taloudellinen toiminta, ympäristö ja kulttuuriperintö.

Suurin riski tulvista on Porissa, jossa harvinaisen tulvan alueella asuu yli 20 000 ihmistä ja jossa lisäksi sijaitsee paljon vaikeasti evakuoitavia kohteita ja infrastruktuuria. Myös Rovaniemellä sekä Helsingin ja Espoon rannikkoalueilla tulvariskit ovat erityisen suuria.

Merkittäville tulvariskialueille tehdään tulvakartat, joista selviää minne tulva voi levitä ja millaista vahinkoa se voi aiheuttaa. Alueille tehdään myös tulvariskien hallintasuunnitelmat, joissa esitetään toimenpiteet tulvariskien estämiseksi ja vähentämiseksi. Suunnittelua varten tarvittavaa yhteistyötä varten ministeriö nimeää tulvaryhmät asianomaisten maakunnan liittojen ehdotuksesta.

Suunnitelmissa tarkastellaan muun muassa tulvien ennustamista ja niistä varoittamista sekä maankäytön ja pelastustoimien suunnittelua. Lisäksi selvitetään tarve ja mahdollisuudet esimerkiksi tulvavesien pidättämiseen, vesistön säännöstelyn kehittämiseen tai perkauksiin ja pengerryksiin ottaen huomioon myös vesienhoidon tavoitteet.

Tulvariskien alustava arviointi ja ehdotukset merkittäviksi tulvariskialueiksi on tehty vuonna 2010 voimaan tulleen tulvariskilain mukaisesti.

Lisätietoja maa- ja metsätalousministeriöstä:
vanhempi hallitussihteeri Pekka Kemppainen, p. 040 173 0249
vesiylitarkastaja Minna Hanski, p. 040 183 8101