Hyppää sisältöön
Media

Ennaltaehkäisyä eläinlääkintähuoltoon

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 28.5.2009 11.20
Tiedote -

Eläinlääkintähuoltolaki ehdotetaan uudistettavaksi. Uudistusehdotuksen ensisijaisena tavoitteena on lisätä ennalta ehkäisevää toimintaa eläinlääkintähuollossa. Ennaltaehkäisyllä vähennetään eläinten sairauksia ja niistä aiheutuvia ongelmia. Samalla lisätään eläinten hyvinvointia muun muassa tuotanto-olosuhteita parantamalla.

Eläinlääkintähuollolla tarkoitetaan eläinlääkäripalveluja ja elintarvikkeiden turvallisuuden, eläinten terveyden ja eläinten hyvinvoinnin valvontaa kunnissa. Eläinlääkintähuollon uudistaminen on osa elintarvikevalvonnan kehittämistä koskevan valtioneuvoston periaatepäätöksen toimeenpanoa. Tasavallan presidentin on määrä antaa lakiehdotus eduskunnalle huomenna.

Painopiste eläinlääkintähuollossa siirtyy jälkivalvonnasta eläinten terveydenhuoltoon. Terveydenhuoltosopimukset halutaan laajasti käyttöön eläinlääkintähuollossa. Esityksessä tarkennetaan, että tuotantoeläinten terveydenhuolto on osa kunnan peruseläinlääkäripalvelua. Ennaltaehkäisevällä toiminnalla parannetaan suomalaisen maa- ja elintarviketalouden taloudellista tuloksellisuutta ja elintarviketurvallisuutta.

Ehdotuksella halutaan turvata kuntien eläinlääkintäpalveluiden saatavuus ja laatu sekä yksityisten eläinlääkintäpalveluiden toimintaedellytykset ja valvonta. Lakiehdotuksella myös varmistetaan eläinten terveyden ja hyvinvoinnin valvonta paikallisella tasolla.

Eläinlääkintähuoltolaissa säädetään kunnan velvollisuudesta järjestää peruseläinlääkäripalveluja ja kiireellistä eläinlääkärinapua, kuntien yhteistoiminnasta eläinlääkintähuollossa ja muussa ympäristöterveydenhuollossa sekä eläinlääkintähuoltoa koskevasta suunnitteluvelvollisuudesta. Lisäksi laissa säädetään eläintauti- ja eläinsuojeluvalvonnan tehtävistä, kunnaneläinlääkärin viran kelpoisuusvaatimuksista, eläinlääkäripalveluiden maksuista sekä yksityisen eläinlääkintähuollon valvonnasta ja palvelun tarjoajan ilmoitusvelvollisuudesta.

Ehdotuksen mukaan valtio maksaa kunnille ne kustannukset, jotka aiheutuvat kunnaneläinlääkäreille säädettyjen eläintauti- ja eläinsuojeluvalvonnan tehtävistä. Lääninhallitukset vastaavat EU:n suorien tukien edellytyksenä olevien täydentävien ehtojen valvontatehtävista, eläinten hyvinvoinnin valvonnasta ja vaikeimpien eläinsuojelutehtävien hoidosta. Elintarviketurvallisuusvirasto vastaa ohjauksesta, valvonnasta ja auditoinnista.

Lisätietoja maa- ja metsätalousministeriöstä:
osastopäällikkö Matti Aho, p. (09) 1605 3380, 040 516 9857

Sirkka-Liisa Anttila