Hyppää sisältöön
Media

EU:n eläinpalkkiot sekä valkuais- ja öljykasvipalkkiot vuodelle 2011

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 20.1.2011 12.19
Tiedote -

Valtioneuvosto vahvisti tänään EU:n teuraskaritsan laatupalkkion, lypsylehmä- ja nautapalkkioiden sekä valkuais- ja öljykasvipalkkion ehdot vuodelle 2011. Palkkioiden haku päättyy 29.4.2011.Lypsylehmä- ja nautapalkkio sekä uudet vuoden 2011 alusta voimaan tulevat teuraskaritsan laatupalkkio sekä valkuais- ja öljykasvipalkkio ovat EU:n maatalouspolitiikan ns. terveystarkastuspäätöksen seurauksena toimeenpantavia palkkiojärjestelmiä, joista tuottajajärjestöt ja valtio pääsivät kansalliseen neuvottelutulokseen vuoden 2009 kevätkesällä.

Teuraskaritsan laatupalkkio

Teuraskaritsan laatupalkkiota voidaan maksaa koko maassa yhteensä 0,9 miljoonaa euroa. Palkkion määrä teuraskaritsaa kohden on arviolta 23 euroa, jos teurasmäärä on noin 39 000. Lopullinen palkkion taso vahvistetaan kevättalvella 2012, jonka jälkeen palkkio maksetaan yhdessä erässä. Palkkiokelpoiset teurastetut karitsat poimitaan suoraan lammas- ja vuohirekisteristä. Saadakseen karitsapalkkion, tuottajan tulee olla rekisteröitynyt eläintenpitäjäksi sekä tilan kaikki lampaat karitsoineen tulee olla merkitty ja rekisteröity asianmukaisesti

Palkkio myönnetään lammas- ja vuohirekisteriin ilmoitettujen teurastusten perusteella karitsoista, joiden ruhopaino on vähintään 18 kiloa. Karitsoiden on tullut olla palkkion hakijan hallinnassa yhtäjaksoisesti vähinään 30 vuorokautta teurastusta edeltävien 50 vuorokauden aikana. Karitsat tulee teurastaa Elintarviketurvallisuusviraston (Evira) hyväksymässä teurastamossa tai kunnan elintarvikevalvontaviranomaisen hyväksymässä pienteurastamossa.

Nautaeläinpalkkiot

A-B -tukialueella maksettavan lypsylehmäpalkkion enimmäismäärä nousee viime vuodesta 9,500 miljoonaan euroon. Nautapalkkiota voidaan myöntää koko maassa enintään 36,654 miljoonaa euroa,
Palkkiokelpoiset nautaeläimet poimitaan suoraan nautarekisteristä. Palkkioita ensimmäistä kertaa hakevien osalta haku päättyy 29.4.2011. Viime vuonna palkkiota hakeneiden ei tarvitse tänä vuonna hakea, vaan aiemmin jätetty osallistumisilmoitus palkkiojärjestelmiin on voimassa myös vuonna 2011. Voimassa oleva hakutieto on mahdollista tarkistaa kevättalven aikana postitettavasta päätukihakulomakkeen esitäytetyistä tiedoista.
Lypsylehmäpalkkiota maksetaan A- ja B- tukialueilla arviolta 150 euroa lypsylehmää kohden.

Nautapalkkioiden arvioidut tukitasot ovat seuraavat:

Emolehmät ja emolehmähiehot: A-B -tukialue: 160 euroa/ey, C1-C4 -tukialue: 80 euroa/ey
Sonnit ja härät: A-B -tukialue: 400 euroa/ey, C1-C4 -tukialue: 220 euroa/ey

Sonnin ja härän eläinyksikön (ey) muuttaminen yksilöeläimiksi tapahtuu käyttämällä kerrointa 0,6. Esimerkiksi yhdestä sonnista kertyy palkkiota kalenterivuonna 2011 AB-tukialueella enintään 240 euroa ja C-tukialueella 132 euroa. Lopulliset eläinkohtaiset palkkioiden tasot vahvistetaan valtioneuvoston asetuksella arviolta vuoden 2012 maaliskuussa, kun lopulliset palkkiokelpoiset nautaeläinmäärät tiedetään.

Tiedot palkkiokelpoisista eläimistä poimitaan suoraan nautarekisteristä. Palkkiot maksetaan kahdessa erässä niin, että 1.1. -15.9. kertynyt palkkio maksetaan EU-säädösten mukaisesti aikaisintaan kuluvan vuoden joulukuun alussa ja loppuvuoden aikana kertynyt palkkio kevättalvella 2012.

Nautaeläinten valvonnassa otetaan huomioon myös ns. potentiaaliset tukikelpoiset nautaeläimet. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että kaikki mahdollisesti kyseisen kalenterivuoden aikana palkkiokelpoisiksi tulevat nautaeläimet huomioidaan valvonnassa. Täten tilan kaikkien nautaeläinten rekisteröinti ja merkintä tulee olla asianmukaisesti hoidettu.

Valkuais- ja öljykasvipalkkio

EU:n peltokasvien tuotantopalkkio lakkautetaan vuoden 2011 alusta alkaen. Uutena palkkiojärjestelmänä otetaan käyttöön valkuais- ja öljykasvipalkkio. Palkkioon oikeuttavia valkuaiskasveja ovat peltoherne, härkäpapu ja makea lupiini. Palkkioon oikeuttavat myös viljan ja edellä mainittujen valkuaiskasvien seoskasvustot, joissa valkuaiskasvien osuus kylvösiemenmäärästä kiloina on yli 50 %. Palkkio maksetaan seuraavista öljykasveista: syysrapsi, syysrypsi, kevätrapsi, kevätrypsi, auringonkukka, öljypellava, öljyhamppu ja ruistankio. Palkkion myöntö edellyttää, että palkkiokelpoisia kasveja ja seoskasvustoja tilalla on vähintään 10 prosenttia peltoalasta.

Valkuais- ja öljykasvipalkkion enimmäismäärä on 6,500 miljoonaa euroa. Palkkion lopullinen taso määräytyy hyväksytyn kokonaispinta-alan perusteella. Jos palkkiokelpoista viljelyalaa on noin 130 000 hehtaaria, tukitasoksi muodostuu 50 euroa hehtaarilta. Palkkio voidaan maksaa EU -säädösten mukaisesti aikaisintaan joulukuun alussa 2011.

Lisätietoja maa- ja metsätalousministeriöstä (poliittinen valmistelu):
neuvotteleva virkamies Juha Palonen, p. 09 160 52935, 0400 812 935
ylitarkastaja Auli Nurmi, p. 09 160 52263, 040 359 3093