Hyppää sisältöön
Media

EU:n jäsenmaiden enemmistö kannattaa metsäsopimusneuvotteluiden käynnistämistä

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 18.5.2011 5.35
Tiedote -

Maatalous- ja kalastusneuvoston kokous Brysselissä 17.5.2011

Jäsenmaiden selkeä enemmistö ja komissio kannattavat Euroopan metsäsopimusneuvotteluiden käynnistämistä Oslon ministerikonferenssissa 14.-16.6.2011. Metsäsopimuksen tavoitteena on kokonaisvaltainen, metsien eri arvot tasapainoisesti huomioiva lopputulos. Euroopan metsäsopimus edistäisi metsäsektorin toimintaedellytyksiä ja kestävän metsätalouden toimeenpanoa kansallisesti ja kansainvälisesti. Sopimusneuvotteluihin osallistuisivat yhteensä 47 eurooppalaista valtiota. Muutamalla EU:n jäsenmaalla on vielä epäilyjä mahdollisen sopimuksen tuomasta lisäarvosta ja kustannuksista. Keskeistä on, kuinka turvataan sekä yhteisön että jäsenmaiden toimivaltaan kuuluvien asioiden valmistelu tasapuolisesti neuvotteluiden yhteydessä. Suomelle metsien talouskäyttö ja metsiin pohjautuvat elinkeinot ovat merkittäviä ja ne on tärkeä hyväksyä osana monipuolista metsien hoitoa ja käyttöä.

Maa- ja metsätalousministeri Sirkka-Liisa Anttilan mukaan Suomi kannattaa sopimusneuvotteluiden käynnistämistä. Ministeri Anttila vetosi kaikkiin jäsenmaihin, jotta EU vahvistaisi yleiseurooppalaista yhteistyötä metsäalalla. Jäsenmaiden toiveesta Unkari jatkaa ponnisteluja yhteisen kannan eli EU:n neuvotteluvaltuutuksen sopimiseksi lähiviikkojen aikana.

Muissa asioissa keskusteluissa tulivat esille kasvavat maataloustuotteiden markkinahintojen heilahtelut ja niiden aiheuttamat ongelmat erityisesti sianlihamarkkinoilla. Komission asettaman sianliha-alan neuvoa-antavan ryhmän päätelmien osalta jäsenmaat toivoivat enemmän markkinahintojen vaihtelua tasaavia konkreettisia toimia tuottajien markkinariskin vähentämiseksi. Komission mukaan elintarvikeketjussa syntyvän arvolisän jakautuminen ketjun toimijoiden kesken on jäsenmaiden omalla vastuulla.

Useat jäsenmaat Suomi mukaanluettuna ilmaisivat vahvan tukensa G20-maiden puheenjohtajavaltio Ranskalle siitä, että he ovat nostaneet kesäkuussa Pariisissa kokoustaan pitävien G20-maiden kokouksen asialistalle toimet maailmanlaajuisen elintarviketurvan parantamiseksi ja maataloustuotteiden hintavaihteluiden vähentämiseksi. Suomi pitää erityisen tärkeänä maataloustuotannon toimintaedellytysten turvaamista osana globaalia ruokaturvaa. Yhtenä keskeisenä asiana ovat elintärkeiden elintarvikkeiden varastoseurannan kehittämistoimenpiteet. Kysymys on maapallon elintarviketuotannon ja elintarvikkeiden kysynnän paremmasta yhteensovittamisesta.

Lisätietoja maa- ja metsätalousministeriöstä:
maatalousneuvos Kari Valonen, p. (09) 160 52428, 040 751 8407 (maatalous)
metsäneuvos Heikki Granholm, p. 0400 774 298 (metsäsopimus)

Sirkka-Liisa Anttila