Hyppää sisältöön
Media

EU:n savuaromiluettelo valmistui ja tulee voimaan

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 20.12.2013 8.46
Tiedote -

EU sallii tammikuun alusta lähtien elintarvikkeissa kymmenen savuaromia, joiden käyttö on rajoitettu tiettyihin elintarvikkeisiin ja rajatuissa määrin. Luettelo elintarvikkeissa sallituista savuaromeista julkaistiin EU:n virallisessa lehdessä viime viikolla. EU-asetus määrää savuaromivalmisteille myös puhtausvaatimukset. Aromiluvat ovat hakijakohtaiset ja ne on uusittava kymmenen vuoden jälkeen. Ennen vuotta 2005 EU:ssa ei ollut rajoja savuaromien käytölle ja vuoden 2005 jälkeen sallittiin luettelon valmistumiseen asti vain 14 savuaromia, joista oli toimitettu asianmukaiset hakemukset.

Savuaromeja valmistetaan kondensoidusta savusta fraktiointi- ja puhdistusprosessin avulla. Prosessissa poistetaan osa pyrolyysissä syntyneitä haitallisista yhdisteistä. Savuaromeja käytetään eniten tuotteissa, joita perinteisesti on savustettu. Tällaisia ovat liha ja kala, mutta savuaromeja voidaan käyttää myös kastikkeissa ja mausteseoksissa, joita taas käytetään ainesosina muissa elintarvikkeissa. Savuaromien käyttöä pidetään yleensä terveyden kannalta turvallisempana kuin perinteistä savustusprosessia, koska niistä on poistettu sellaiset haitalliset yhdisteet kuten esim. polyaromaattiset hiilivety-yhdisteet.

Liha- ja kalatuotteita valmistettaessa laimennettu savuaromi sumutetaan tuotteiden päälle höyrykaapissa. Savuaromi voidaan myös lisätä suoraan lihaan. Sen voi myös lisätä jauheena tai tiivisteenä massaan, kuten esimerkiksi makkaraan tai suklaaseen. Laimennettu savuaromi voidaan myös valuttaa tuotteen pinnalle tai tuote voidaan upottaa liuokseen (nakki) . Luomutuotteissa savuaromit eivät ole sallittuja, koska niitä ei fraktiointi- ja puhdistusprosessin takia enää voida pitää luontaisina. Savuaromin käytöstä on ilmoitettava ainesosaluettelossa.

Koska savuaromiasetusta on valmisteltu jo pitkään, ei luettelo poikkea merkittävästi siitä, mistä on keskusteltu jo muutaman vuoden ajan. Luettelo ei siis tule yllätyksenä toimijoille. Luettelon myötä on kuitenkin mahdollista, että joissakin tuotteissa on jouduttu pienentämään määriä tai vaihtamaan käytettyjä savuaromeja ja muuttamaan reseptejä.

Siirtymäaikaa savuaromien käytölle ei anneta asetuksen voimaantulon jälkeen 1.1.2014. Sen sijaan elintarvikkeita, jotka sisältävät savuaromeja luettelon vastaisesti, voidaan käyttää vielä vuoden verran 1.1.2015 asti ja sen jälkeen kunnes varastot loppuvat.

Lisätietoja maa- ja metsätalousministeriöstä:
elintarvikeylitarkastaja Anna Lemström, p. 050 5020 414
(tavoitettavissa pe 20.12. ja 2.1. lähtien)
etunimi.sukunimi@mmm.fi

Jari Koskinen