Hyppää sisältöön
Media

EU:n yhteisen maatalouspolitiikan uudistamisesta vilkas keskustelu

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 20.10.2011 17.36
Tiedote -

Maatalousministerit kävivät vilkkaan keskustelun EU:n yhteisen maatalouspolitiikan uudistuspaketista, jota koskevat komission lainsäädäntöesitykset olivat nyt ensi kertaa neuvoston käsiteltävänä. Suomea kokouksessa edustava maa- ja metsätalousministeri Jari Koskinen piti käytyä keskustelua rakentavana ehdotusten eteenpäin viemiseksi.

"Olemme täysin maatalouspolitiikalle suorien tukien ja maaseudun kehittämisen osalta esitettyjen tavoitteiden takana. Elinvoimainen elintarviketuotanto, luonnonvarojen kestävä käyttö ja tasapainoinen alueellinen kehitys ovat juuri niitä asioita, joihin meidän tulee uudistuksessa vastata. Maatalous- ja elintarviketuotannon edellytykset on taattava kaikilla yhteisön alueilla", painotti Koskinen

Komission esittämät tavoitteet voitaisiin Koskisen mielestä kuitenkin saavuttaa huomattavasti esitettyjä keinoja yksinkertaisemmin. "Tukijärjestelmien määrän sekä niiden seurannan ja valvonnan lisääntyminen on yksi keskeisistä ongelmista ehdotuksissa. Järjestelmä monimutkaistuu, vaikka sitä pitäisi päinvastoin yksinkertaistaa sekä hallinnon että viljelijän näkökulmasta. Erityisesti tämän seikan korjaamiseen on panostettava jatkotyössä"

Yleisesti ottaen Suomi piti komission ehdotuksia hyvänä pohjana jatkotyölle. Ministeri Koskinen oli tyytyväinen siihen, että komissio on kiinnittänyt maatalouden markkinajärjestelyissä huomiota markkinakriisien parempaan ja nopeampaan hallintaan. Komission ehdotus tuottaja- ja toimialaorganisaatiojärjestelmän kehittämistä on myös hyvä aloite tuottajien aseman vahvistamiseksi eri tuotantoaloilla. Sen sijaan sokerikiintiöistä loppuminen vuonna 2015 on Suomelle erityinen ongelma komission esityksessä. Sokeri on erittäin tärkeä tuote jo kansallisen huoltovarmuuden näkökulmasta.

Tukiennakoiden maksuehtoja ja valvontaan koskevaan lainsäädäntöehdotukseen ministeri Koskinen toivoo lisää joustoa ja yksinkertaistamista.

Neuvosto keskusteli jälleen vähävaraisten ruoka-apuohjelman jatkamisesta komission uuden ehdotuksen perusteella. Koska kuusi jäsenmaata vastustaa ohjelmaa edelleen periaatteellisista syistä, asiassa ei päästy eteenpäin. Puheenjohtaja miettii, miten asiaan palataan vielä Puolan puheenjohtajuuskaudella.

Neuvoston kokous jatkuu huomenna perjantaina, jolloin asialistalla on mm. Itämeren kalastuskiintiöistä päättäminen.

Lisätietoja maa- ja metsätalousministeriöstä:
maatalousneuvos Kari Valonen, p. 040 751 8407

Jari Koskinen