Hyppää sisältöön
Media

EU:n yhteistä maatalouspolitiikkaa tarvitaan jatkossakin

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 20.5.2009 11.42
Tiedote -

EU:n maatalousministerit keskustelevat EU:n yhteisen maatalouspolitiikan tulevaisuudesta epävirallisessa maatalous- ja kalastusneuvoston kokouksessa 31.5.-1.6.2009. Aiheena kokouksessa on erityisesti maatalouden suorien tukien järjestelmä. Keskustelu maatalouspolitiikan tulevaisuudesta jatkuu aktiivisena kokouksen jälkeenkin.

Maa- ja metsätalousministeriö on laatinut kannanoton EU:n yhteisen maatalouspolitiikan tulevaisuudesta vuoden 2013 jälkeen. Kannanotossa todetaan, että Euroopan unionissa tarvitaan tulevaisuudessakin tehokasta, eri tuotantoalueiden olosuhde-eroja tasoittavaa, rahoituksellisesti ja sisällöllisesti yhteistä maatalouspolitiikkaa.

Kannanotossa korostetaan, että EU:n yhteisen maatalouspolitiikan yhtenä keskeisenä tavoitteena tulee olla monipuolisen eurooppalaisen maataloustuotannon mallin säilyttäminen ja maataloustuotannon edistäminen kaikilla EU:n alueilla. Tämä on entistä tärkeämpää tulevaisuudessa EU:n rajasuojan alentuessa ja kolmansista maista tulevan kilpailun kiristyessä EU:n markkinoilla.

Maatalouden rahoituksessa on perusteltua ylläpitää nykyistä rakennetta, jossa maatalouden ja maaseudun kehittämisen rahoitus on jaettu kahteen osaan. Ensimmäinen osa kattaisi edelleen EU:n kokonaan rahoittaman tilatukijärjestelmän ja markkinatoimet ja toinen yhteisrahoitetut maaseudun kehittämistoimet.

Tuotannosta irrotettu tilatukijärjestelmä on jatkossakin yhteisen maatalouspolitiikan suorien tukien pääsääntö. Sen rinnalla tarvitaan tuotantosidonnaisia tukielementtejä EU:n syrjäisimmillä ja heikommilla alueilla. Muuten vaarana on tuotannon loppuminen tai yksipuolistuminen, kannanotossa todetaan.

Lisäksi on tärkeää, että epäsuotuisten alueiden uudistuksessa LFA-alueet ja tuen taso määritellään luonnonhaitan perusteella ilman tuelle asetettavia enimmäisrajoja. Maatalouden ympäristötuki on säilytettävä kannustavana ja tukea on kohdennettava täsmätoimin tarkemmin. Erityisen tärkeitä kohteita ovat jatkossakin vesiensuojelu, merialueiden ravinnekuormituksen vähentäminen, ilmastonmuutoksen torjunta ja monimuotoisuuden ylläpitäminen.

EU:n tukitoimien ohella tulee sallia tulevaisuudessakin sellaisten kansallisten tukien käyttö, jotka eivät häiritse sisämarkkinoiden toimintaa ja tukevat maataloustuotannon ylläpitämistä kaikilla EU:n alueilla.

Lisätietoja maa- ja metsätalousministeriöstä:
valtiosihteeri Jouni Lind, p. (09) 1605 3323, 050 521 3305
maatalousneuvos Matti Hannula, p. (09) 1605 2730, 040 760 5954

Englanninkielinen esite kannanotosta kokonaisuudessaan löytyy maa- ja metsätalousministeriön verkkosivuilta osoitteesta www.mmm.fi/en/index/Publications/Brochures.html

Sirkka-Liisa Anttila