Hyppää sisältöön
Media

Hallitus esittää rekisteröintilakia merellä toimiville kalastus- ja vesiviljelya

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 12.3.2009 12.38
Tiedote -

Valtioneuvosto on tänään hyväksynyt hallituksen esityksen laiksi merellä toimivien kalastus- ja vesiviljelyalusten rekisteröinnistä. Ehdotetulla lailla säädettäisiin edellytyksistä ja menettelytavoista, joilla suomalaiset merialueilla purjehtivat kalastusalukset ja vesiviljelyalukset rekisteröidään kalastusalusrekisteriin. Esityksessä on myös säännökset alusten poistamisesta rekisteristä, rekisteriin merkittävistä tiedoista ja niiden luovuttamisesta sekä tietojen poistamisesta rekisteristä. Lain esitetään tulevan voimaan 1.1.2010.

Euroopan yhteisön lainsäädännön mukaan jokaisen jäsenvaltion on pidettävä kalastusalusrekisteriä sen lipun alla merialueella purjehtivista kalastus- ja vesiviljelyaluksista. Maa- ja metsätalousministeriö vastaa Euroopan yhteisön yhteisen kalastuspolitiikan täytäntöönpanosta annetun lain nojalla rekisterin pitämisestä.
Hallituksen esityksen tavoitteena on säätää selkeät säännöt kalastus- ja vesiviljelyalusten rekisteröinnissä noudatettavalle menettelylle. Ehdotettu laki takaisi myös alan toimijoiden yhdenvertaisen kohtelun ja parantaisi kalastusalusten omistajien ja haltijoiden oikeusturvaa.

Hallituksen esityksessä alukset jaotellaan kolmeen ryhmään: rannikkoaluksiin, avomerialuksiin ja vesiviljelyaluksiin. Kalastusalusryhmille esitetään säädettäväksi suurimmat mahdolliset rekisteritilat, koska Euroopan yhteisön yhteinen kalastuspolitiikka edellyttää, että jäsenvaltiot ottavat huomioon kestävälle kalastukselle asetettavat vaatimukset sekä huolehtivan kalavarojen ja kalastuskapasiteetin välisestä tasapainosta. Kalastusalusten alusryhmäkohtainen rekisteritilan enimmäiskoko ehdotetaan säädettäväksi valtioneuvoston asetuksella.

Kalastusaluksen rekisteröimisen edellytykset liittyisivät alukseen, sillä harjoitettavaan kalastukseen ja käytettävissä olevaan rekisteritilaan. Aluksen tulisi olla suomalainen ja kiintiöityjen kalalajien kalastuksella tulisi olla riittävä taloudellinen yhteys suomalaiseen kalastuselinkeinoon.

Lisätietoja maa- ja metsätalousministeriöstä:
kalastusneuvos Markku Aro, puh. 040 740 23 87
ylitarkastaja Maija Mela, puh. 040 523 76 95

Sirkka-Liisa Anttila hallitus