Hyppää sisältöön
Media

ISTO-ohjelma päättynyt: Haasteena tulosten saattaminen käytäntöön

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 27.1.2011 13.45
Tiedote -

Ilmastonmuutoksen sopeutumistutkimusohjelman (ISTO) päätösseminaari pidettiin 26.1.2011 Helsingissä. Tutkimusohjelmalla on kerätty tietoa ilmastonmuutoksen sopeutumistoimista tulevaisuuden Suomessa. Seminaari kokosi viimeaikaisen sopeutumistutkimuksen keskeisimpiä tuloksia, tunnisti sopeutumistutkimuksen aukkoja ja pohjusti lähiajan ja tulevien vuosikymmenien sopeutumistarpeita eri toimialoilla uusimpien tutkimustulosten valossa. Seminaarin tulokset hyödynnetään Suomen ilmastonmuutoksen sopeutumisstrategian uusimisessa, joka on suunniteltu aloitettavaksi vuoden 2011 loppupuolella.

Seminaarissa yhtenä suurimmista ilmastonmuutokseen sopeutumisen käytännön haasteista pidettiin tutkimustulosten saattamista käytännön toimijoille käyttökelpoisessa muodossa. Lisäksi ilmastonmuutos käsitetään usein vielä vain luonnontieteellisenä ilmiönä ja sen vaikutuksia hyvinvointiin tai yksittäiselle ihmiselle ei ole täysin ymmärretty. Toisaalta ilmastonmuutoksen vaikutusten ja siihen varautumisen parempi taloudellinen tietämys nopeuttaa mahdollisimman aikaista sopeutumista.

Ilmastonmuutoksen sopeutumisstrategia on valmistunut vuonna 2005. Strategiassa todettiin tarpeelliseksi sopeutumistoimien pohjaksi tarvittavan tiedon lisääminen ja vuonna 2006 alkoi ilmastonmuutoksen sopeutumistutkimusohjelma. Viisivuotisen (2006–2010) ohjelman tavoitteena on ollut tuottaa tietoa käytännön sopeutumistoimien suunnittelua varten ja edistää tiedon soveltamista käytäntöön.

Ilmastonmuutoksen sopeutumistutkimusohjelmassa on tutkittu ilmastonmuutoksen myötä yleistyvien ääri-ilmiöiden vaikutuksia alueidenkäyttöön, rakennettuun ympäristöön sekä niihin liittyvään riskinarviointiin. Lisäksi tutkimusta on tehty ilmastonmuutoksen vaikutuksista ja sopeutumista metsätaloudessa, maataloudessa ja kalastuksessa. Tutkimuksissa on myös selvitetty, miten tuotannon sopeuttamisella voidaan käyttää hyväksi ilmastonmuutoksesta koituvia myönteisiä vaikutuksia kuitenkin ottaen huomioon riskien ja erityisesti sään ääri-ilmiöiden merkitys. Yhteenveto ja johtopäätökset tutkimusohjelman tuloksista valmistuvat tämän vuoden loppuun mennessä.

Tutkimusohjelmassa rahoitettiin yhteensä 30 hanketta. Rahoittamiseen osallistuivat maa- ja metsätalousministeriö, ympäristöministeriön ympäristöklusterin tutkimusohjelma, liikenne- ja viestintäministeriö ja ulkoasiainministeriö. Lisäksi käynnissä on jo monia muissa yhteyksissä aiemmin rahoitettuja tutkimuksia, jotka tuottavat ilmastonmuutokseen sopeutumisen kannalta käyttökelpoista tietoa. Ilmastonmuutoksen sopeutumistutkimusohjelmaa on ohjannut kansallinen ilmastonmuutokseen sopeutumisen koordinointiryhmä, johon kuuluu ministeriöiden, tutkimuslaitosten, tutkimusrahoittajien sekä alueellisten toimijoiden edustajia.

Lisätietoja:
tutkimusohjelman projektipäällikkö Tiia Yrjölä, maa- ja metsätalousministeriö, p. (09) 160 52301
tutkija Aino Rekola, maa- ja metsätalousministeriön ilmasto- ja energiaprojekti / Metsäntutkimuslaitos, p. 040 8015278