Hyppää sisältöön
Media

Itämeri-strategia edistää kestävää ja kilpailukykyistä luonnonvarataloutta

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 8.10.2009 10.00
Tiedote -

EU:n Itämeri-strategian tavoitteena on Itämeren alueen monipuolinen kehittäminen alueen jäsenvaltioiden yhteistyöllä. Maa-, metsä- ja kalatalouden osalta tavoitteena on edistää alan kannattavuutta, kilpailukykyä sekä kestävyyttä. Strategia hyväksyttiin kesällä 2009. Strategian laati Euroopan komissio Eurooppa-neuvoston toimeksiannosta. Suomi osallistuu aktiivisesti EU:n Itämeri-strategian toteuttamiseen ja johtaa strategian neljää osa-aluetta.

Maa- ja metsätalousministeriö on valtiosihteeri Jouni Lindin johdolla ottanut vastuun maa-, metsä- ja kalatalouteen keskittyvästä osa-alueesta, ns. prioriteetti 9:stä. Kalatalousosiota maa- ja metsätalousministeriö koordinoi yhdessä Ruotsin kanssa.

Itämeri-strategia täydentää EU:n yhteistä luonnonvarapolitiikkaa rakentamalla entistä vahvempaa alueellista yhteistyötä yli jäsenvaltiorajojen. Strategia on osoitus EU:n halusta siirtää päätäntävaltaa EU-tasolta alueelliselle tasolle esimerkiksi kalastuspolitiikassa.

Työ strategian toimeenpanon hyväksi aloitettiin avajaiskokouksessa

Helsingissä 7.-8.10.2009. Maa- ja metsätalousministeriön järjestämään kokoukseen osallistui Euroopan komission edustajia ja eri maiden virkamiesedustajia. Kokous oli ensimmäinen jäsenvaltiotason kokous Itämeri-strategian toimeenpanon tiimoilta.

Kokouksessa keskusteltiin yhteistyön painopisteistä maa-, metsä- ja kalataloudessa.

Toimet keskittyvät maataloudessa ravinnekysymyksiin ja ilmastomuutokseen. Metsätaloudessa huomio kohdistuu erityisesti puun käytön edistämiseen, kestävään metsänhoitoon ja ravinnekysymyksiin. Kalataloudessa edistetään muun muassa kalarehun kestävää käyttöä.

Strategian lippulaivahankkeet näyttävät väylää yhteistyölle. Lippulaivahankkeiksi on ehdotettu muun muassa kestävään kalastukseen, lannankäsittelyteknologiaan, vesiviljelyyn sekä rehu- ja elintarvikelainsäädännön kehittämiseen liittyviä hankkeita.

Itämeri-strategia luo pohjan Itämeren alueen eri toimijoiden yhteistyölle. Yhteistyössä hyödynnetään olemassa olevia verkostoja kuten Pohjoismaiden neuvostoa ja Helcomia. Strategia antaa yhteisille hankkeille perustan hakea rahoitusta eri lähteistä ja suuntaa toimintaa haluttuun suuntaan.

Itämeri-strategian valmistelun etenemistä voi seurata internetsivustolla www.mmm.fi/balticsea. Seuraavaksi järjestetään tammikuussa 2010 toimijoiden yhteisseminaari, johon kutsutaan myös varsinaiset toimijat, kuten eri yliopistojen, järjestöjen ja säätiöiden edustajat. Seminaarissa edetään tavoitteista kohti käytännön hankkeita.

Lisätietoja maa- ja metsätalousministeriöstä:

valtiosihteeri Jouni Lind, p. (09) 160 53323, 050 521 3305

ylitarkastaja Leena Anttila, p. (09) 160 53404, 040 180 6522

Sirkka-Liisa Anttila