Hyppää sisältöön
Media

Kalastusmahdollisuuksien vahvistaminen ja EU:n ruoka-apu neuvoston käsiteltävänä

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 22.6.2011 8.00
Tiedote -

Maatalous- ja kalastusneuvosto keskustelee kesäkuun kokouksessaan Luxemburgissa 28.6. kalastusmahdollisuuksien vahvistamisesta ja EU:n vähävaraisten ruoka-avun rahoittamismallista. Neuvostolle esitellään myös tilannekatsaus EHEC-epidemiaan ja markkinatilanteeseen. Suomea kokouksessa edustaa maa- ja metsätalousministeri Jari Koskinen.

Kalastusmahdollisuuksien vahvistamisessa pyritään saavuttamaan kalakantojen kestävä enimmäistuotto vuoteen 2015 mennessä. Suomi katsoo, että komission linjauksen mukaisesti suurimpia sallittuja saaliita on muutettava enintään 25 % edellisen vuoden tasosta ja siten asteittain siirryttävä kohti kestävää enimmäistuottoa. Säätelytoimien on oltava toimijoiden kannalta kohtuullisia. Itämeren pääaltaan ja Pohjanlahden lohen sekä kilohailin suurimpia sallittuja saaliita on Suomen mielestä pienennettävä enintään 25 %.

Italia pyytää muita jäsenmaita liittymään mukaan vähävaraisten ruoka-apua koskevaan komissiolle osoitettuun kirjeeseen, jossa pyydetään komissiota esittämään ehdotuksensa ohjelman muuttamiseksi EU:n tuomioistuimen huhtikuussa 2011 antaman päätöksen johdosta. Tuomioistuimen mukaan jaettavat tuotteet tulisi nykyasetuksen mukaan hankkia pääasiassa interventiovarastoista eikä markkinoilta. Päätöksen vuoksi ruoka-apuun voidaan käyttää vuonna 2012 vain noin viidennes EU:n budjettiin alun perin varatusta määrärahasta, joka oli 500 milj. euroa. Suomi kannattaa sitä, että järjestelmä mukautetaan EU:n tuomioistuimen päätökseen mahdollisimman pian.

Vihannessektorin tuottajat ovat kokeneet mittavia tappioita toukokuun lopussa puhjenneen EHEC-epidemian seurauksena. Etenkään espanjalaiset tuotteet eivät ole käyneet kaupaksi, mutta melkein jokainen jäsenvaltio on kertonut vihannessektorin suurista ongelmista. Koko ala on halvaantunut, hintataso romahtanut, sopimuksia peruttu ja kuluttajien luottamus hedelmiä ja vihanneksia kohtaan on horjunut. Suomessa EHEC-bakteeri ei ole toistaiseksi aiheuttanut ongelmia vihannesmarkkinoilla.

Suomi voi hyväksyä tukitoimenpiteitä, jotka kohdistuvat kriiseistä kärsineiden EU-jäsenvaltioiden hedelmä- ja vihannessektoriin edellyttäen, että tukitoimenpiteet katetaan EU:n nykyisen budjetin puitteissa. Lisäksi Suomi korostaa elintarviketurvallisuuden varmistamiseksi kasviperäisten tuotteiden alkuperän merkitsemistä ja jäljitettävyyden varmistamista - tällä on merkitystä myös kuluttajien harhaanjohtamisen estämisessä, tehokkaita toimia kasvien alkutuotannon hygienian varmistamiseksi sekä hyvää ja tehokasta yhteistyötä ihmisten tartuntataudeista sekä elintarviketurvallisuudesta vastaavien viranomaisten välillä.

Lisätietoja maa- ja metsätalousministeriöstä
neuvotteleva virkamies Jarmo Vilhunen, p. (09)160 52292, 040 172 3530 (kalastus)
maatalousneuvos Kari Valonen, p. (09) 160 52428, 040 751 8407 (ruoka-apu)
osastopäällikkö Matti Aho p. (09) 160 53380, 040 516 9857 (EHEC)

Jari Koskinen