Hyppää sisältöön
Media

Kalastuspolitiikka maataloustuotteiden menekinedistäminen neuvoston pohdittavana

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 15.7.2011 10.01
Tiedote -

EU:n yhteisen kalastuspolitiikan uudistaminen sekä maataloustuotteiden menekinedistäminen ovat asialistalla, kun maatalous- ja kalastusneuvosto kokoontuu Brysselissä 19.7. Neuvostolle esitellään myös puheenjohtajakautensa aloittaneen Puolan työohjelmaohjelma sekä naudanlihasektorin tilannekatsaus. Suomea kokouksessa edustaa maa- ja metsätalousministeri Jari Koskinen.

Euroopan yhteisen kalastuspolitiikan uudistamisen tavoitteena on varmistaa kestävä ja vastuullinen kalakantojen hallinta. Komissio esittelee neuvostolle ehdotukset EU:n yhteisen kalastuspolitiikan uudistamiseksi. Ministereille esitellään mm. ehdotus kalastuspolitiikan perusasetukseksi ja kalatuotteiden markkinajärjestelyistä. Suomi katsoo linjauksissaan, että kalastuksessa on otettava huomioon etenkin pienimuotoisen rannikkokalastuksen erityistarpeet, vesiviljelyn suuri merkitys sekä läheisyysperiaate, jolloin lisättäisiin esimerkiksi Itämeren valtioiden valtaa päättää itse niitä koskettavista asioista.

Komissio esittelee neuvostolle nk. vihreän kirjan maataloustuotteiden menekinedistämisestä ja tuotetiedoista, "eurooppalaisen strategian Euroopan makujen edistämiseksi". Suomi pitää menekinedistämispolitiikan uudistamista samanaikaisesti muun maatalouspolitiikan kanssa erinomaisena ratkaisuna, joka tukee laadukasta eurooppalaista ruoantuotantoa.

Komission on määrä avata menekinedistämisestä julkinen kuuleminen omilla internetsivuillaan. Tämä tarkoittaa, että sellaiset yksityishenkilöt, yritykset ja yhteisöt, joilla on asiaan liittyviä etunäkökohtia tai erikoisasiantuntemusta, voivat auttaa ehdotusluonnoksen muotoilussa. Kommentointiaikaa on syyskuun loppuun saakka. Varsinaisia lainsäädäntöehdotuksia odotetaan vuoden 2012 aikana.

Naudanliha-alan asiantuntijaryhmä on kokouksissaan käsitellyt sektorin tilannetta. Neuvosto kuulee komission valmisteleman esityksen tilanteesta. Suomi pitää tilanteesta käytävää keskustelua myönteisenä. Mahdolliset toimenpide-ehdotukset ovat todennäköisesti osana EU:n yhteisen maatalouspolitiikan uudistusta.

Lisätietoja maa- ja metsätalousministeriöstä:
maatalousneuvos Kari Valonen (maatalous), p. (09) 160 52428, 040 751 8407
neuvotteleva virkamies Orian Bondestam (kalastus), p. (09)160 53162, 040 039 2011
maatalousylitarkastaja Leena Seppä (menekinedistäminen), p. (09) 160 54216, 040 740 4739

Jari Koskinen