Hyppää sisältöön
Media

Kalastusta voidaan jatkossa rajoittaa laajemmin saimaannorpan suojelemiseksi

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 25.3.2010 12.16
Tiedote -

Valtioneuvosto on tänään hyväksynyt lakiesityksen kalastuslain muuttamisesta. Siinä esitetään, että kalastuslakiin lisätään uusi säännös, jonka nojalla valtioneuvosto voi kieltää tietynlaisten pyydysten tai kalastustapojen käytön määräajaksi. Kielto asetetaan kun uhanalaisen eläinlajin suojeleminen sitä edellyttää. Tasavallan Presidentin on määrä antaa lakiesitys eduskunnalle ti 30.3.

Lakiin sisältyisi myös säännös, jonka nojalla maa- ja metsätalousministeriö voi antaa määräaikaisia kalastusrajoituksia suojellakseen uhanalaista lajia. Ministeriön asettamat rajoitukset voivat koskea merkitykseltään vähäisempiä asioita, kuten lyhyitä ajallisia pyydysrajoituksia ja pyydysten rakenteen säätelyä.

Esityksen tarkoituksena on mahdollistaa muun muassa saimaannorpan suojelemiseksi välttämättömien kalastusrajoitusten säätäminen ja niistä aiheutuvien mahdollisten haittojen korvaaminen. Vesialueen omistajalla tai vesialuetta koskevan erityisen oikeuden haltijalla on oikeus saada valtiolta korvausta rajoitusasetusten aiheuttamista merkittävistä haitoista tai omaisuuden käytön rajoituksista.

Säännöksien nojalla voidaan tarvittaessa asettaa verkkokalastuskiellon tyyppisiä rajoituksia nopeasti. Lainmuutoksilla vahvistetaan luonnonsuojelullisten näkökohtien toteutumista kalastuslaissa, ja niillä tehostetaan luontodirektiivin kansallista täytäntöönpanoa.

Lisätietoja maa- ja metsätalousministeriöstä:
Kalastusneuvos Eija Kirjavainen p. 040-772 1262.