Hyppää sisältöön
Media

Kansallinen metsäneuvosto: Metsäala on tulevaisuuden ala

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 10.3.2009 14.54
Tiedote -

Työ- ja elinkeinoministeriö ja maa- ja metsätalousministeriö tiivistävät yhteistyötään metsäalan kehittämiseksi ja metsäalan toimintaympäristön vahvistamiseksi. Elinkeinoministeri Mauri Pekkarinen aloitti 10.3.2009 metsäalan toimijoista koostuvan, maa- ja metsätalousministeri Sirkka-Liisa Anttilan luotsaaman Kansallisen metsäneuvoston varapuheenjohtajana. TEM:ssä keväällä 2009 käynnistyvä metsäalan strateginen hanke täydentää Kansallinen metsäohjelma 2015:a ja vahvistaa metsäalan kehittämistä.

Tarkoituksena on tehostaa ohjelmissa suunniteltujen toimenpiteiden toteuttamista ja pohtia ajankohtaisia, taloustilanteeseen sopivia keinoja metsäalan vahvistamiseksi. Tehokkaina ja nopeavaikutteisina talouden elvytystoimina metsäneuvoston jäsenet näkivät metsänhoito- ja perusparannustöiden, luonnonhoitohankkeiden sekä puuenergian käytön edistämisen.

Talouden taantuma on supistanut metsäteollisuustuotteiden kysyntää globaalisti, mikä on johtanut tuotannon supistamiseen, metsäteollisuuden kannattavuuden romahtamiseen ja kilpailukyvyn heikkenemiseen. Metsäteollisuuden vaikeudet heijastuvat voimakkaasti raakapuun kysyntään, metsäalan työllisyystilanteeseen. Vaikeassa taloustilanteessa Kansallisen metsäohjelman linjaukset ja Esko Ahon työryhmän esitykset metsäalan uudistamisesta ovat entistäkin ajankohtaisempia.

Metsäalalla nähdään vaikeiden aikojen yli

Maa- ja metsätalousministeri Sirkka-Liisa Anttilan, elinkeinoministeri Mauri Pekkarisen ja Metsäteollisuus Ry:n toimitusjohtajan Anne Brunilan puheenvuorojen sekä metsäneuvoston vilkkaan keskustelun mukaan puu ja metsät ovat tulevaisuudessa yhä monipuolisempi lisäarvon lähde ja biotalouden perusta Suomessa. Metsäalan tuotantorakenne monipuolistuu ja alalle syntyy uutta osaamista vaativia tehtäviä uusien liiketoimintojen, tuotantoteknologioiden ja toimintaympäristön kehittyessä. On jo nähtävissä, että työvoimaa tullaan tarvitsemaan yhä enemmän, kun taantuma on ohi. Mahdollisuuksien hyödyntäminen edellyttää sitä, että kaikki toimijat omissa rooleissaan tekevät voitavansa alan kehittämiseksi myös lähiajan huonoina vuosina.

Metsäneuvostossa korostettiin, että metsät ovat merkittävä, uusiutuva luonnonvara, joka mahdollistaa monipuolisen, pitkälle jalostetun, ympäristön kannalta kestävän tuotannon. Arvokkaan luonnonvaramme vaalimiseksi metsien kestävästä hoidosta sekä metsäluonnon monimuotoisuudesta täytyy huolehtia samanaikaisesti niiden käytön kanssa.

Lisätietoja maa- ja metsätalousministeriöstä:
Ylijohtaja Aarne Reunala, puhelin 09 -160 53350 tai 0400 437 222
Metsäneuvos Marja Kokkonen, puhelin 09 - 160 52923 tai 040 524 6267