Hyppää sisältöön
Media

Kiinteistötoimitukset tehostuvat

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 21.7.2011 10.52
Tiedote -

Valtioneuvosto esittää, että muutokset kiinteistönmuodostamislakiin ja eräisiin siihen liittyviin lakeihin vahvistettaisiin. Tavoitteena on kiinteistötoimitusmenettelyn muuttaminen joustavammaksi ja toimituksista aiheutuvien kustannusten vähentäminen sekä viranomaisten että kansalaisten osalta. Tasavallan presidentin on määrä vahvistaa lait huomenna 22.7. Uudet lait on tarkoitettu tulemaan voimaan 1.10.2011.

Esityksen mukaan insinöörien ja teknikoiden oikeutta toimia kiinteistötoimitusinsinöörinä laajennettaisiin ja lunastuksen tutkimuslupa-asioiden käsittely siirrettäisiin aluehallintovirastoilta maanmittaustoimistoille. Samalla kiinteistörekisterin pitäjän päätöksellä tehtävien kiinteistöoikeudellisten toimenpiteiden joukkoa lisättäisiin ja siten vähennettäisiin kiinteistötoimituksessa käsiteltävien asioiden määrää.

Kiinteistönmuodostamislaissa olevia osittamisajoituksia tarkistettaisiin siten, että nykyisiä säännöksiä, joilla rajoitetaan mahdollisuuksia muodostaa lohkomalla tai halkomalla uusia kiinteistöjä, yhtenäistettäisiin.

Vastauksessaan hallituksen esitykseen eduskunta edellyttää, että annettavan lain vaikutuksia seurataan ja että seurannan tuloksista toimitetaan maa- ja metsätalousvaliokunnalle selvitys vuoden 2013 loppuun mennessä.

Kiinteistötoimitusten pohjana olevaa kiinteistötietojärjestelmän tietoja käyttävät laajasti hyväkseen myös monet viranomaiset kuten ulosotto- ja veroviranomaiset sekä erilaisia maankäytön suunnitelmia laativat tahot. Tietojen ajantasaisuus on tärkeää mm. kansallisen vakuusjärjestelmän toimivuudelle ja laaja-alaisille maankäyttöhankkeille.

Lisätietoja maa- ja metsätalousministeriöstä:
maanmittausneuvos Raimo Vajavaara, p. (09) 160 52170