Hyppää sisältöön
Media

Kirjanpainajatuhot uhkaavat kuusikoita

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 31.5.2012 7.15
Tiedote -

Maa- ja metsätalousministeriö muistuttaa, että oma metsä kannattaa tarkistaa talven jäljiltä viimeistään nyt. Erityistä huomiota kannattaa kiinnittää vanhoihin kuusikoihin. Myös mökeilleen palaavien lomalaisten kannattaa tarkistaa omat metsänsä ja huolehtia tuulenkaatojen poistamisesta jatkovahinkojen välttämiseksi.

Puiden poistamisesta vastaa puiden omistaja. Asia järjestyy ottamalla yhteyttä paikalliseen metsänhoitoyhdistykseen, muuhun palveluntuottajaan tai puunostajiin.

Kirjanpainajien määrä on viime vuosina kasvanut ja kuoriaiset ovat käyneet myös terveiden puiden kimppuun. Todennäköisesti kannan kasvun syynä ovat viime vuosien hyvin lämpimät ja kuivat kesät, jolloin kirjanpainaja on Etelä-Suomessa ehtinyt tehdä kaksi sukupolvea tavallisen yhden sijaan. Tilanne saattaa pahentua, jos ilmasto lämpenee.

Kaarnakuoriaisiin kuuluva kirjanpainaja esiintyy luontaisesti maassamme ja hyödyntää normaalioloissa pääasiassa vasta kaadettuja tai vahingoittuneita puita. Kirjanpainajan vaurioittaman puutavaran arvo laskee viidenteen osaan terveeseen puuhun verrattuna.

Jotta tuhohyönteisten määrät pystyttäisiin pitämään mahdollisimman alhaisena, puutavaran kesäaikaista varastointia rajoitetaan. Sekä tuore puutavara, että myrskytuulien kaatamat tai lumen katkomat männyt ja kuuset on metsätuholain mukaan poistettava metsistä, jos niiden määrä ylittää 20 kappaletta. Myös järeät, terveet kuuset, joihin kirjanpainaja on iskeytynyt, on vastaavasti poistettava. Vahingoittuneet männyt on poistettava Etelä- ja Keski-Suomessa viimeistään 1. heinäkuuta ja kuuset viimeistään 1. elokuuta. Suositeltavaa on kuitenkin poistaa myös kuuset heinäkuun alkuun mennessä. Suomen metsäkeskus valvoo lain noudattamista.

Metsänomistajan kannattaa huomioida myös se, että jos hän laiminlyö lakisääteisen velvollisuutensa poistaa vahingoittuneet puut ajoissa ja tuho leviää naapurin metsään, on hän korvausvelvollinen syntyneistä vahingoista. Jos hyönteistuho leviää lakisääteiseltä tai siihen verrattavissa olevalta suojelualueelta talousmetsään, valtio vastaa kustannuksista.

Lisätietoja maa- ja metsätalousministeriöstä:
apulaisosastopäällikkö Liisa Saarenmaa 0295 16 2429

Jari Koskinen