Hyppää sisältöön
Media

Koskinen: Suomalaisen maaseudun menestys perustuu tulevaisuudessa yrittäjyyteen

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 19.10.2011 12.54
Tiedote -

Maa- ja metsätalousministeri Jari Koskinen katsoo maaseudun menestyksen perustuvan tulevaisuudessa yrittäjyyteen ja maaseudun ulkopuolelta tulevaan kysyntään. "Suomalaisten ajatukset maaseudusta ovat muuttumassa ja kysyntälähtöisyys nousee aiempaa vahvemmin esiin. Kysyntään vastaaminen vaatii osaamista, joka ilmenee johtajuutena, päämäärätietoisuutena, innovatiivisuutena sekä muutoshalukkuutena", painotti Jyväskylässä KoneAgria -näyttelyn avajaisissa puhunut Koskinen.

"Maaseudulle muutetaan jos siellä on työtä ja mahdollisuuksia yrittäjyyteen. Yhä useammat ihmiset asuvat, työskentelevät, harrastavat tai tarvitsevat palveluja eri paikkakunnilla. Monipaikkainen elämäntapa voi merkitä maaseudulle uudenlaisten verkostojen syntymistä ja luoda potentiaalia uusiin innovaatioihin. Esimerkiksi etätyö toimii kaksisuuntaisesti kaupungeista maaseudulle ja päinvastoin", muistutti Koskinen

Koskinen korosti puheenvuorossaan pienten yritysten merkitystä. "Usein ajatellaan, että suuren yrityksen jalkautuminen paikkakunnalle toisi automaattisesti paljon uusia avoimia työpaikkoja. Panoksia pitäisi kuitenkin kohdentaa myös aloittaviin ja pieniin yrityksiin, jotka toimivat maaseudun markkinoiden rakentajana. On silti hyvä tiedostaa, että isojen yritysten päätökset heijastuvat tavalla tai toisella pienempiin yrityksiin."

Koskinen muistutti myös tukimahdollisuuksista sekä verkostoitumisen tärkeydestä. "Maaseudulla toimivien tai toimintansa aloittavien mikroyritysten on mahdollista Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelman kautta saada tukea maatalouden ulkopuoliseen liiketoimintaan. Maaseudun yrityksistä 94 % on mikroyrityksiä, joten kasvulle on olemassa suurta potentiaalia. Yritysten kannattaa uusien ideoiden ja innovaatioiden kehittämisessä yhdistää voimiaan ja osaamista, jolloin kaikki hyötyvät. Myös yritysneuvonnan palveluita kannattaa hyödyntää."

Lisätietoja maa- ja metsätalousministeriöstä:
ministerin erityisavustaja Tiina Rytilä, p. (09) 160 53302