Hyppää sisältöön
Media

Lannoitteiden kadmiumin ja teräskuonan kromin raja-arvoihin muutoksia

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 31.3.2009 13.02
Tiedote -

Maa- ja metsätalousministeriö on tänään antanut asetuksen, jolla lannoitteissa sallitun kadmiumin enimmäismäärä nousee 30 mg:sta 50 mg:aan fosforikiloa kohti. Muutoksella palautetaan tilanne EU:n komission Suomelle tehtyyn poikkeuspäätöksen sallimaan kadmiumin enimmäispitoisuuteen vuodelta 1995. Asetus koskee lannoitteita, joiden fosforipitoisuus on vähintään 2,2 prosenttia. Samalla muutettiin teräskuonan kromin määritysmenetelmää niin, että jatkossa teräskuonan kromi määritetään kuuden arvoisena kromina. Muilla lannoitevalmisteilla kromi määritetään edelleen kokonaiskromina.

Kadmiumin raja-arvoa nostamalla halutaan lisätä epäorgaanisten lannoitteiden kilpailua Suomessa. Muutos mahdollistaa nykyistä useamman fosforia sisältävän raaka-ainelähteen käytön. Samalla se helpottaa kansallisten ja EU-lannoitteiden valvontaa, kun sallittu kadmiummäärä on jatkossa sama kummassakin tapauksessa eli 50 mg Cd/ kg fosforia. EU:ssa kadmiumille ei ole yhteistä raja-arvoa, mutta komissio valmistelee asiaa.

Myös maa- ja metsätalousministeriön johdolla toiminut lannoitevalmistesektorin tulevaisuuskatsaustyöryhmä esitti tammikuussa kansallisten fosforilannoitteiden kadmiumraja-arvon palauttamista takaisin 50 mg:aan kadmiumia fosforikiloa kohti.

Suomessa käytetään teräskuonaa kalkitusaineena maan happamuuden alentamiseksi. Teräskuona sisältää epäpuhtautena haitallista metallia kromia, joka saatujen selvitysten mukaan ei luonnossa kolmen arvoisena esiintyessään ole vaarallista ihmisille tai eläimille. Teräskuonassa on myös kuuden arvoista kromia, joka on ihmisille, eläimille ja ympäristölle vaarallista. Tutkimuksen perusteella kasvien liian vähäinen kromipitoisuus saattaa aiheuttaa terveysongelmia.

Teräskuonan kuuden arvoinen kromi pystytään määrittämään. Selvitysten ja toimivan menetelmän perusteella maa- ja metsätalousminiteriön asetusta muutetaan siten, että sallittu raja-arvo kuuden arvoiselle kromille on 2 mg Cr (VI+) kuiva-ainekiloa kohti ja se on ilmoitettava tuoteselosteessa. Muille lannoitevalmisteille määritetään kromi edelleen kokonaiskromina ja korkein sallittu määrä pysyy ennallaan 300 mg:ssa kuiva-ainekiloa kohti.

Kuuden arvoiden kromin raja-arvo on jatkossa sama kuin Saksassa. EU:ssa kromille ei ole asetettu yhteistä raja-arvoa, mutta komissio valmistelee asiaa. Käytännössä teräskuonaa käytetään lannoitevalmisteena ainoastaan Suomessa ja Saksassa.

Lisätietoja maa- ja metsätalousministeriöstä:
maatalousneuvos Kirsi Heinonen, p. (09) 160 54221, 040 504 0193
neuvotteleva virkamies Pirjo Salminen, p. (09) 160 54278

Sirkka-Liisa Anttila