Hyppää sisältöön
Media

Lapin Poron lihalle EU:n nimisuoja

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 7.5.2009 8.14
Tiedote -

Lapin Poron liha on nyt tunnustettu myös EU:n tasolla korkealaatuiseksi ja perinteiseksi tuotteeksi. Lapin Poron liha lisättiin eilen komission asetuksella Parman kinkun ja muiden tuotteiden joukkoon, joilla on suojattu alkuperänimitys (SAN).

Merkinnän saa poronliha, joka on tuotettu Suomen poronhoitoalueella syntyneistä ja kasvaneista poroista. Merkintä edellyttää, että poronliha on myös leikattu ja pakattu Suomen poronhoitoalueella. Suomen porotalous tuottaa vuosittain 2-2,5 miljoonaa kiloa poronlihaa.

Suomalaisista tuotteista vain Lapin Puikula-peruna on aiemmin rekisteröity suojattuna alkuperänimityksenä (SAN). Kainuun rönttönen suojattiin viime vuonna maantieteellisenä merkintänä (SMM). Lisäksi Karjalanpiirakka, kalakukko ja sahti on rekisteröity aitoina perinteisinä tuotteina (APT).

EU:n nimisuojajärjestelmän tarkoitus on suojata elintarvikkeita ja maataloustuotteita vakiintuneen nimen väärinkäytöltä ja huokeammilta väärennöksiltä. Suoja koskee yleensä tuotteita, joita on valmistettu tai tuotettu perinteisesti tietyllä alueella tai tietyllä valmistusmenetelmällä useamman sukupolven ajan. Kuluttajalle suojaus on tae siitä, että tuotteen alkuperä, raaka-aineet ja valmistusmenetelmä tunnetaan.

Suojausjärjestelmiä on kolme erilaista, joista suojattu alkuperänimitys (SAN) ja suojattu maantieteellinen merkintä (SMM) suojaavat tuotteen tuotannon ja valmistuksen sen perinteisellä maantieteellisellä alueella. Kolmas järjestelmä (APT) suojaa tuotteen perinteisen valmistusmenetelmän. Järjestelmä on voimassa kaikissa EU:n jäsenmaissa, joten rekisteröity nimitys on suojattu koko yhteisön alueella. Tähän mennessä EU:n alueella nimisuojauksen on saanut jo yli 800 tuotetta.

Paliskuntain yhdistys järjestää asiasta tiedotustilaisuuden perjantaina 8.5.2009 kello 9.00 Rovaniemellä yhdistyksen kokoustilassa, Koskikatu 33 A.

Lisätietoja:
neuvotteleva virkamies Maija Heinonen, maa- ja metsätalousministeriö, p. (09) 1605 4278, maija.heinonen@mmm.fi
toimistopäällikkö Matti Särkelä, Paliskuntain yhdistys, p. 040 581 1971, matti.sarkela@paliskunnat.fi

Sirkka-Liisa Anttila