Hyppää sisältöön
Media

Luonnonhoitopellot osaksi ympäristötukijärjestelmää

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 16.4.2009 11.04
Tiedote -

Valtioneuvosto hyväksyi tänään luonnonhoitopellot osaksi maatalouden ympäristötukijärjestelmää. Luonnonhoitopeltoja perustamalla voidaan vähentää pelloilta tulevaa ravinnekuormitus- ja eroosioriskiä sekä edistää maatalousalueiden luonnon monimuotoisuutta.

Luonnonhoitopellon tukea voidaan maksaa enintään 15 prosentille tilan tukikelpoisesta peltoalasta. Luonnonhoitopellot voivat olla joko monivuotisia nurmipeltoja, jolloin niiden tukitaso on 170 euroa hehtaarilta, tai monimuotoisuuspeltoja, joille maksetaan tukea 300 euroa hehtaarilta. Molemmille voidaan maksaa luonnonmukaisen tuotannon erityistuki, mutta ei muita ympäristötukia.

Luonnonhoitopeltojen yksityiskohtaisista hoito-ohjeista, kasvilajeista sekä kasvuston perustamisesta ja päättämisestä annetaan myöhemmin maa- ja metsätalousministeriön asetus.

Nyt hyväksytty asetusmuutos mahdollistaa myös uusjaon kautta viljelijän hallintaan tulevien peltoalojen hyväksymisen tukikelpoisiksi sekä luonnonhaittakorvauksessa että ympäristötuessa. Edellytyksenä on, että viljelijän hallinnasta on uusjaon yhteydessä poistunut tukikelpoisia peltoaloja.

Asetusmuutoksessa täsmennetään lisäksi useita ympäristötukeen liittyviä teknisluonteisia asioita. Näitä ovat muun muassa ympäristötuen mukaisen tilatyypin vaihtaminen kaksi kertaa sitoumuskauden aikana sekä lisätoimenpiteen vaihtaminen tai siitä luopuminen erilaisissa muutostilanteissa.

Lisätietoja maa- ja metsätalousministeriöstä:
Hallitussihteeri Suvi Ruuska, p. 09 160 52229, 040 839 6599
Maatalousylitarkastaja Sini Wallenius, p. 09 160 54234, 040 359 3103
Ylitarkastaja Antero Nikander, p. 09 160 52926