Hyppää sisältöön
Media

Maa- ja metsätalousministeri Anttila: Valtiovalta on varautunut metsätuhoihin

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 5.8.2010 12.36
Tiedote -

Viimeisen viikon aikana riehuneet myrskyt ovat aiheuttaneet paljon vahinkoa. Sähköt ovat olleet poikki tuhansista talouksista ja omaisuutta on tuhoutunut. Asta- ja Veera-myrskyt ovat aiheuttaneet myös merkittäviä metsätuhoja.

Metsätuhoihin on varauduttu maa- ja metsätalousministeriön laatimalla valtakunnallisella metsätuhovalmiussuunnitelmalla sekä metsäkeskusten alueellisilla valmiussuunnitelmilla. Näillä halutaan varmistaa tehtävien mahdollisimman häiriötön hoitaminen niin normaalioloissa kuin poikkeusoloissa. Varautumistoimenpiteisiin kuuluvat myös valmiusharjoitukset.

Metsätuhon sattuessa tehtävät jakautuvat hallinnonalalla niin ministeriölle, metsäkeskuksille, Metsäntutkimuslaitos Metlalle kuin Metsätalouden kehittämiskeskus Tapiolle.

Valmiussuunnitelmat laaditaan yhteistyössä hätäkeskusten ja sähköyhtiöiden kanssa. Alueellisissa valmiussuunnitelmissa otetaan huomioon alueelliset erityispiirteet.

- Suunnitelmissa luodut yhteistyöverkostot ovat merkittävästi helpottaneet viime aikojen myrskytuhojen selvittämistä, sanoo maa- ja metsätalousministeri Sirkka-Liisa Anttila.

Myrskytuhojen ennaltaehkäisy on erittäin tärkeää. Riskejä voidaan vähentää harventamalla metsät ajoissa ja toisaalta myös välttämällä voimakkaita harvennuksia erityisesti lannoituksen jälkeen. Tuulelle arkaan harvennuskohteeseen voidaan jättää suojavyöhyke.

- Metsän uudistamisen jälkeen toteutettavalla hyvällä metsänhoidolla voidaan parantaa metsän kykyä selviytyä myrskyistä, Anttila muistuttaa.

Viimeaikaiset myrskyt ovat myös muistuttaneet konkreettisesti riskien hallinnan tärkeydestä. Vahingot ovat osoittaneet, miten valtavaa tuhoa luonnonvoimat voivat aiheuttaa sekunneissa.

- Nyt on syytä käydä vakava keskustelu esimerkiksi myrskytuhorahaston perustamisesta. Rahastosta voitaisiin korvata vahinkoja, joilta ei vakuutuksilla voi suojautua. Mikään rahallinen korvaus ei kuitenkaan korvaa sitä mielipahaa ja järkytystä, joka tällaisista tapauksista aiheutuu, ministeri Anttila sanoo.

Myrskyn aiheuttamiin tuhoihin voi saada tukea valtiolta. Yksityismetsänomistajille voidaan myöntää valtion tukea metsänuudistamiseen. Kemera-tuen uudistamistuen avulla voidaan kattaa metsittämisestä aiheutuneita kustannuksia.

Tulevaisuudessa sään ääri-ilmiöt tulevat yleistymään ilmastonmuutoksen seurauksena, jolloin niihin varautuminen on entistäkin tärkeämpää. Esimerkiksi tulviin varautuminen edellyttää nykyistä parempaa ja kattavampaa vakuutusturvaa.

Lisätietoja maa- ja metsätalousministeriöstä:

valtiosihteeri Minna-Mari Kaila, puh. 040 775 60 60

Sirkka-Liisa Anttila