Hyppää sisältöön
Media

Maa- ja metsätalousministeriö asettaa työryhmän seuraamaan saimaannorpan suojelemiseksi tehtyjen toimenpiteiden vaikutuksia

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 19.5.2009 10.47
Tiedote -

Maa- ja metsätalousministeriö on päättänyt asettaa työryhmän seuraamaan saimaannorpan suojelemiseksi tehtyjen kalastuksen säätelytoimenpiteiden vaikutuksia saimaannorpan suojelutavoitteiden toteutumiseen sekä alueen kalatalouteen. Seurantaryhmän tulee arvioida saimaannorppakannan tilan ja vapaaehtoisten kalastuksenrajoitussopimusten määrän kehittymistä, ministeriön antaman asetuksen vaikutuksia sekä tarvittaessa tehdä esityksiä norppakannan kehityksen turvaamiseksi. Ryhmä raportoi norppaan liittyvistä havainnoista, jotta kalastuksen vaikutuksista norppakantaan saadaan oikea kuva. Ryhmä arvioi eri tekijöiden, muun muassa alueen petokannan, vaikutuksia norppakantaan. Ryhmä miettii myös tekijöitä, joilla norpan pesintä voitaisiin turvata heikkoina lumitalvina. Seurantaryhmän tulee myös tarkastella saimaannorpan seurantajärjestelmän kehittämistarpeita kalatalouden näkökulmasta. Työryhmän puheenjohtajana toimii kalastusneuvos Eija Kirjavainen maa- ja metsätalousministeriöstä. Siihen on pyydetty edustajat maa- ja metsätalousministeriöstä, ympäristöministeriöstä, Metsähallituksesta, Suomen WWF:stä, Suomen luonnonsuojeluliitosta, Kalatalouden Keskusliitosta, Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestöstä, Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksesta, Joensuun yliopistosta, Etelä-Savon TE-keskuksesta sekä Etelä-Savon maakuntaliitosta. Seurantaryhmän tulee toimittaa selvityksensä maa- ja metsätalousministeriölle 31.12.2009 mennessä.

Maa- ja metsätalousministeri Sirkka-Liisa Anttila tapasi Savonlinnassa tiistaina 19.5. maakuntien, kalastuskuntien ja eri järjestöjen edustajia. Ministeri Anttila vetosi voimakkaasti alueen väestöön norpan suojelemiseksi yhteistyöllä niin, että verkkokalastusta vältetään aina kesäkuun loppuun asti, mikä on kuuteille herkkää aikaa. Tänä aikana kalastuksessa tulisi käyttää norpalle ystävällisiä kalastusvälineitä. Ministeri vetosi edelleen vapaaehtoisten sopimusten puolesta todeten, että vaikka sopimuspinta-ala on kasvanut, edelleen sopimuksia puuttuu tavoitetasoon nähden.

Etelä-Savon maakuntahallitus on myöntänyt maakunnan kehittämisrahaa ProAgria Etelä-Savo ry:lle hankkeeseen, jonka tavoitteena on edistää vapaaehtoisten kalastusrajoitussopimusten solmimista saimaannorpan esiintymisalueella. Hankkeen ohjausryhmää vetää maakuntajohtaja Matti Viialainen ja ryhmässä ovat edustettuina Metsähallituksen, Etelä-Savon TE-keskuksen sekä norppa-alueen kalastusalueiden edustajat. Hankkeeseen on varattu rahaa myös maa- ja metsätalousministeriössä.

Maa- ja metsätalousministeriö ja ympäristöministeriö ovat yhdessä linjanneet, että vuonna 2010 vapaaehtoisten sopimusten korvauksiin esitetään lisämäärärahaa sen turvaamiseksi että sopimuksia voidaan tehdä tavoitteiden mukaisesti. Ministeriöt ovat myös sopineet, että vastuu sopimusten tekemisestä siirtyy maa- ja metsätalousministeriölle 2010 ja täten vastuunjaot selkeytetään.

Maa- ja metsätalousministeriö on aloittanut toimenpiteet kalastuslain 37 §:n muuttamiseksi perustuslain vaatimusten mukaiseksi. Oikeuskanslerin lausunnon mukaan verkkokalastuskiellon asettaminen 15.4.–30.6. väliseksi ajaksi ministeriön asetuksella on uuden perustuslain vastaista. Lain muutosesitys annetaan eduskunnalle niin pian kuin se saadaan valmiiksi. Ministeriön asettama seurantaryhmä arvioi ensi vuoden alussa riittävätkö tehdyt vapaaehtoiset toimet norppakannan kestävään suojeluun ja kannan kehityksen saamiseksi nousuun.

Vapaaehtoiset verkkokalastusrajoitukset ulottuvat nyt 791 neliökilometrin alueelle. Näistä yhteensä 123 sopimuksesta maksetaan 135 229 euron vuosikorvaus. Neuvottelut ovat kesken 105 neliökilometrin osalta. Näistä 12 sopimuksesta osa saataneen voimaan jo alkavana kesänä. Loppujen alueiden osalta neuvotteluja jatketaan edelleen.

Lisätietoja maa- ja metsätalousministeriöstä:
Erityisavustaja Minna-Mari Kaila, puh. 050 775 60 60
Kalastusneuvos Eija Kirjavainen, puh. 040 772 12 62

Sirkka-Liisa Anttila