Hyppää sisältöön
Media

Maa- ja metsätalousministeriön vuoden 2012 talousarvioesitys

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 22.8.2011 13.17
Tiedote -

Maa- ja metsätalousministeriön hallinnonala kattaa maa- ja puutarhatalouden, maaseudun kehittämisen, metsätalouden, eläinlääkintähuollon, elintarvikkeiden valvonnan ja kalatalouden. Ministeriö hoitaa myös riista- ja porotaloutta, vesivarojen käyttöä ja maanmittausta. Näistä maataloutta, maaseudun kehittämistä ja kalataloutta tuetaan kansallisten ja EU:n yhteisten maatalous- ja kalastuspolitiikan tavoitteiden mukaisesti sekä EU:n rahoituksella että kansallisin varoin.

Talousarvioehdotus vuodelle 2012

Maa- ja metsätalousministeriön hallinnonalalle ehdotetaan määrärahoja vuodelle 2012 yhteensä 2 789 miljoonaa euroa. Vähennystä on 43,2 miljoonaa euroa vuoden 2011 varsinaiseen talousarvioon verrattuna. Hallitusohjelman perusteella maaliskuun 2011 kehykseen verrattuna on otettu huomioon vähennyksenä 13,833 miljoonaa euroa ja lisäyksenä 2,047 miljoonaa euroa. Vastaavat valtion tulot ovat 900 miljoonaa euroa, joissa kasvua on 10 miljoonaa euroa.

Hallinnonalan henkilöstökiintiö vuonna 2012 on 5 165 henkilötyövuotta; tuottavuusohjelman henkilöstöä vähentävä vaikutus on 25 henkilötyövuotta. Lisäksi hallinnonalan tehtäviä hoitaa valtion aluehallinnossa noin 1 000 henkilötyövuotta vastaava henkilöstö. Niitä vastaavat määrärahat ovat työ- ja elinkeinoministeriön ja valtiovarainministeriön pääluokissa.

Maatalouden määrärahat vähenevät 45,4 miljoonalla eurolla vuoden 2011 varsinaiseen talousarvioon verrattuna. Vähennys aiheutuu siitä, että Maatilatalouden kehittämisrahastoon ei esitetä talousarviosta tehtävää siirtoa, EU:n tulo- ja markkinatukiin käytettävissä olevat määrärahat supistuvat noin 8,2 miljoonalla eurolla ja luopumistukiin, -korvauksiin ja pellonmetsitykseen käytettävissä olevat varat supistuvat noin 11,5 miljoonalla eurolla. Maatalouden osuus pääluokan määrärahoista on 75,6 %.

Maaseudun kehittämisen määrärahat kasvavat noin 2,4 miljoonalla eurolla pääosin vuosia 2007–2013 koskevan EU-osarahoitteisen Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelman toteuttamiseen liittyvien maksatusten edistymisen johdosta. Valtakunnalliseen maaseudun kehittämiseen liittyvät määrärahat (n. 3 miljoonaa euroa) siirretään työ- ja elinkeinoministeriöön. Siirto liittyy hallitusohjelman kirjaukseen, jonka mukaan maa- ja metsätalousministeriön maatalousosaston maaseudun kehittämisyksikön maaseutupolitiikkajaosto siirretään työ- ja elinkeinoministeriön alueiden kehittämisyksikköön.

Kala-, riista- ja porotalous -politiikkasektorin määrärahat vähenevät 3,9 miljoonaa euroa vuoden 2011 varsinaiseen talousarvioon verrattuna. Määrärahan lasku aiheutuu aiemmin toteutetuista elvytysperusteisista investointien aikaistamisista.

Elintarvikkeiden turvallisuutta ja laatua koskevat määrärahat eivät muutu olennaisesti.

Vesitalouden määrärahojen taso laskee vuoden 2011 varsinaiseen talousarvioon verrattuna 4,0 miljoonaa euroa, mikä vaikeuttaa uusien vesihuolto- ja vesistötoimenpiteiden tukemista. Määrärahan lasku aiheutuu aiemmin toteutetuista elvytysperusteisista investointien aikaistamisista sekä hallitusohjelman menosäästöistä.

Metsätalouden määrärahojen taso nousee vuoden 2011 varsinaiseen talousarvioon verrattuna 1,4 miljoonaa euroa. Pienpuun energiatuki lisääntyy 8,5 miljoonalla eurolla, mutta toisaalta tuki puuntuotannon kestävyyden turvaamiseen vähenee 8,3 miljoonalla eurolla.

Kiinteistö- ja paikkatietoinfrastruktuurin määrärahat kasvavat 1,9 miljoonalla eurolla, mikä johtuu lähinnä uusiin tietojärjestelmiin suunnattavasta lisärahoituksesta.

Vuoden 2011 kolmas lisätalousarvioehdotus

Maa- ja metsätalousministeriön hallinnonalalle ehdotetaan määrärahoja lisättävän 15,8 miljoonaa euroa. Lisämääräraha sisältää 5 miljoonan euron uudelleenbudjetointiehdotuksen bioenergiatuotannon avustuksiin, jotta vuosina 2008 ja 2009 käynnistyneiden investointien rahoitus voidaan turvata. Myös petoeläinten aiheuttamien vahinkojen korvaamiseen haetaan yli miljoonan euron lisäystä. Lisätalousarvioehdotus sisältää myös virka- ja työehtosopimuksista aiheutuneet korotukset määrärahoihin.

Lisätietoja maa- ja metsätalousministeriöstä:
valtiosihteeri Risto Artjoki, p. (09) 160 53323
talousjohtaja Hannele Laihonen, p. (09) 160 52181

Jari Koskinen