Hyppää sisältöön
Media

Maaseudun kehittäminen ja Euroopan meri- ja kalatalousrahasto neuvostossa

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 21.9.2012 12.05
Tiedote -

EU:n yhteisen maatalouspolitiikan uudistuksen valmistelu jatkuu maatalous- ja kalastusneuvostossa. Asialistalla ovat mm. maaseudun kehittäminen sekä maataloustuotteiden yhteiset markkinajärjestelyt. Lisäksi neuvosto keskustelee Euroopan meri- ja kalatalousrahastosta. Suomea kokouksessa edustaa maa- ja metsätalousministeri Jari Koskinen.

Ministerit jatkavat edellisessä neuvostossa aloittamaansa keskustelua maaseudun kehittämisasetuksesta. Nyt aiheina ovat luonnonhaitta-alueet ja niitä koskeva hienosäätö eli tukikelpoisuuden tarkistaminen, jos epäsuotuisuus on voitettu esim. investointien avulla.

Suomi voi hyväksyä komission ehdotuksen uudesta epäsuotuisten alueiden aluejaosta lukuun ottamatta vaatimusta näiden alueiden hienosäädöstä. Tätä vaatimusta ei pitäisi soveltaa silloin, kun epäsuotuisuus on määritelty kasvukauden pituuden tai lämpösumman perusteella. Jos hienosäätö kuitenkin toteutuisi pakollisena, alueen tietojen vertailu tulisi tehdä EU-keskiarvoihin, ei jäsenmaan sisäisiin lukuihin. LFA-uudistuksen toimeenpanoa ei kuitenkaan ole syytä lykätä vuodesta 2016.

Neuvosto keskustelee myös markkinoiden turvaverkosta ja viitehinnoista. Pohjana on komission ehdotus maataloustuotteiden yhteisestä markkinajärjestelystä. Ministerit pohtivat loisiko ehdotus oikealla tavalla tasapainoisen ja tehokkaan turvaverkon. Vastausta haetaan myös siihen, pitäisikö maataloustuotteiden viitehintoja ja mekanismia tämän toteuttamiseen päivittää. kun huomioidaan myös tuleva rahoituskehys sekä WTO-säännökset. Tehostaisiko ehdotettu viitehintojen nosto turvaverkkoa eri sektoreilla?

Suomen mukaan on tärkeää, että markkinatoimenpiteet ovat tehokkaita ja joustavasti sovellettavia erityyppisissä kriisitilanteissa kaikilla maatalouden sektoreilla. Viitehintojen nostoa on syytä tarkastella vielä teknisesti ja lähestymistapa voi olla erilainen eri sektoreilla.

Euroopan meri- ja kalatalousrahaston osalta esillä ovat kysymykset joustavuudesta eri tarkoituksiin osoitettavien varojen käytössä sekä kalastusalusten tukimahdollisuudet. Suomi voi hyväksyä joustavuuden lisäämisen ja kannattaa ns. romutustukien lakkauttamista ja tukien myöntämistä energiatehokkaampiin moottoreihin. Rahaston hallintomalli on hyvä pitää kevyenä, koska maaseuturahaston kaltainen raskas hallintomalli olisi laajalti ongelmallinen.

Lisätietoja maa- ja metsätalousministeriöstä:
maatalousneuvos Kari Valonen, p. 0295 16 2269 (maatalous)
kalastusneuvos Markku Aro, p. 0295 16 2349 (kalastus)

Jari Koskinen