Hyppää sisältöön
Media

Maatalouden investointitukihaku alkamassa - Varainsiirtoverovapauteen muutos

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 24.9.2009 6.58
Tiedote -

Maatalouden investointituen syksyn haku aiotaan avata lokakuun puolivälissä. Haku on suunniteltu päättyväksi marraskuun lopussa.

Hakuaikataulu varmistuu, kun investointituen kohdentamisasetuksesta päätetään valtioneuvostossa lokakuussa. Asetus koskee sekä vuoden 2009 syyshakua että vuonna 2010 järjestettäviä hakuja. Asetuksessa säädetään haettavan tuen kohteista ja tuen määrästä myös vuoden 2010 osalta.

Varainsiirtoverovapaus poistuu rakennetun maatalouskiinteistön kaupoista vuoden 2010 alussa

EU-säännösten muuttumisen vuoksi on maaliskuusta 2009 alkaen voinut hakea korkotukilainaa rakennetun maanhankinnan sijasta maatalouskiinteistön hankintaan. Näitä kiinteistökauppoja suunnittelevien kannattaa ottaa huomioon, että varainsiirtoverovapaus poistuu rakennetun maatalouskiinteistön hankinnan tukeen liittyvistä kaupoista vuoden 2010 alussa.

Varainsiirtoverovapauden edellytyksenä on kaupan rahoittamiseksi myönnetty korkotukilaina. Sitä voi hakea tänä vuonna marraskuun loppuun saakka. Korkotukilainaa on haettava luonnoskauppakirjan perusteella, koska lopullista kauppaa ei voi tehdä ennen tukipäätöstä. Varainsiirtoverovapauden saamiseksi myös lopullinen kauppa on tehtävä tämän vuoden puolella.

Nuorten viljelijöiden aloitustukeen liittyvien kiinteistökauppojen varainsiirtoverovapautta on tarkoitus jatkaa nykyisellään eli varainsiirtoverovapauden saisi edelleen koko kaupalle. Asiasta tehdään esitys komissiolle. Varainsiirtovero on 4 prosenttia kiinteistön korkotukilainoitettavasta kauppahinnasta.

Lisätietoa maa- ja metsätalousministeriöstä:
ylitarkastaja Hannu Porkola, p. 09 160 54247, 0400 736 631